Партиите след евровота

Партиите след евровота | StandartNews.com

София. Как разбърканият след евровота политически пъзел се отразява на икономиката ни? В ступор ли е държавата заради предстоящия ремонт на кабинета и заплахата от нови избори? Може ли предсрочният вот да се окаже "лекарство" за кризата, която задушава бизнеса в последните години? "Стандарт" попита шефовете на две от работодателските ни организации - Божидар Данев в Българската стопанска камара (БСК) и Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Партиите да седнат около кръглата маса

Иначе още 5 г. ще се въртим в омагьосан кръг

Божидар Данев,
председател на БСК

Евровотът на 25 май показа, че 70% от хората не желаят да гласуват, защото са разочаровани от целия политически елит. Тази политическа турбуленция, която продължава повече от година, в никакъв случай не е продуктивна за българската икономика. Виждаме драматичните битки в парламента между различните партийни крила, без да има нито една свежа мисъл как да върви икономиката. Това се отразява и на преките инвестиции - чуждестранни и местни. И, ако говорим за някакво задържане на статуквото, то е единствено заради усилията на държавата да създава временна заетост и в никакъв случай не е на основата на създаване на нови и качествени работни места.

Дори и да има предсрочни избори, не виждам да се получи по-стабилна конфигурация на политическите сили в парламента. Тези избори показаха, че отново се възпроизвежда патова ситуация. Смятам, че при това политическо статукво в близките 5 г. няма да има стабилна конфигурация.

За мен единственият изход би могъл да дойде при промяна на състоянието на европейската икономика. В противен случай трудно бихме могли да мислим, че българската икономика независимо от политическите боричкания у нас може да тръгне напред.

Втори възможен изход е, ако всички партии седнат на една кръгла маса и се договорят как да излязат от патова ситуация. Те трябва с пълно съгласие да решат кои са приоритетите и как да бъдат реализирани. За съжаление, не виждам такава готовност в нашия политически елит. Като че ли единствената му цел е кой да вземе властта. И всеки да гони някакъв реваншизъм. Никой не мисли за икономика и за проспериране на нацията.

Орешарски е най-подготвен

Предсрочни избори само ще влошат бизнес климата

Васил Велев

Не смятаме, че след евроизборите са се случили някакви съществени промени в политическата ситуация в България. Не смятаме и че предсрочни избори ще доведат до по-различен резултат дотолкова, доколкото няма доминираща тенденция. Да има предсрочни избори само защото някой ги поиска, това не е достатъчно. Защото ще се влоши бизнес средата. Да се сменят три правителства за 1 г., това също не е добро за икономиката. Не виждам измежду кандидатите и някой по-подготвен от настоящия премиер Пламен Орешарски. А що се отнася до ремонт в самия кабинет, винаги може да се намери по-добро решение за този или онзи пост, но едва ли е нужно да има масирани промени, които да затормозят допълнително работата на кабинета. Докато има правителство, подкрепяно от парламента и той работи, разговорът за предсрочни избори не е уместен. Нормално е опозицията да иска предсрочни избори, за да стане управляваща. Така че не виждам защо трябва да се впечатляваме толкова от това. Част от политическата нестабилност у нас всъщност са честите избори и промени. Т.е. неспазването на мандатите също водят до политическа нестабилност.

Призивът на бизнеса винаги е бил един и същ - да се работи за подобряване на бизнес средата, за привличане на инвестиции, за запазване на макроикономическата стабилност, да се пазим от популизъм. Не можем да станем по-богати с решение на парламента, а само с повече работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай