Пак спукаха балон на борсата

Пак спукаха балон на борсата | StandartNews.com

Индексът на страха подскочи със 17%, цената на петрола замря пред наближаваща буря

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант
ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Борсовата седмица, която вървеше доста спокойно, изведнъж се превърна почти в кошмар в четвъртък. Както често се случва на пазарите, струпването на някои добри новини се използва от играчите като подходящо време за продажби. В сряда протоколът от последното заседание на Федералния резерв възвърна оптимизма по пазарите, но на следващия ден инвеститорите в най-фаворизираните сектори, достигнали и най-високи пазарни оценки - като технологичния и биотехнологичния сектор, решиха, че е време да напуснат "високоскоростната ракета". И това повлече всички световни пазари на акции надолу. Тези сектори се характеризират с много големи растежи, най-вече на приходите, огромни очаквания за бъдещите печалби и т.н. Затова акциите на компаниите им буквално летяха в периода на свръхоптимизъм, което повлича нови и нови инвеститори, надувайки своеобразен балон, за какъвто не малко пазарни наблюдатели говорят напоследък. И макар че пазарите като цяло не могат да бъдат квалифицирани като балонизирани, сривът на акции в някои от основните сектори може да резултира най-сетне в ценова корекция, каквато не сме виждали много дълго и за каквато се говори също толкова отдавна.

Борсата NASDAQ, където се търгуват акциите на повечето такива "хвърчащи нависоко" компании, отбеляза най-големия си дневен спад от ноември 2011 година. Измерителят за риск на американския пазар на акции VIX (Volatility Index) се повиши със 17% - най-големият му дневен ръст от 24 януари. VIX е популярен като индекс на страха и рязкото му нарастване, макар и не дотам необичайно, показва, че инвеститорите се подготвят за волатилен пазар.

От полъха в Америка най-силно застудя отново в Япония. Местните акции са сред най-губещите за седмицата и от началото на годината, достигайки нива от есента на миналата година. От върха си в края на миналата година японският борсов индекс Nikkei 225 е изгубил вече над 15%. По пазарите се говори, че правителството се опитва да поощри японските пенсионни фондове да купуват по-активно местни акции, за да спрат спада, но засега не изглежда това да води до някакъв резултат.

И както обикновено, когато инвеститорите са притиснати на пазара на акции, те се насочват към пазарите на по-сигурните правителствени облигации, които отчетливо поскъпнаха, а доходността им се понижи. Тук несъмнено голямата новина е връщането на Гърция на дълговия пазар. Правителството на южната ни съседка емитира петгодишни книжа за 3 млрд. евро. Скромната по размер пробна емисия бе приета с голям интерес и презаписване от 7-8 пъти, а постигнатата годишна доходност бе под 5%, което изглежда изненадващо добре на фона на това, което преживяха през последните години инвеститорите в гръцки дълг. Пазарът обаче има къса памет, а освен това е все по-гладен за по-прилична доходност, каквато е все по-трудно да се намери при исторически ниските лихвени нива в Европа, и не само. Успехът на Гърция дава все по-сериозни основания да се говори, че кризата продължава да напуска Стария континент след предприетите мерки. Много проблеми обаче остават. Напоследък икономическите данни не потвърждават високите очаквания за икономическото възстановяване, а скъпото евро и почти нулевата инфлация стават все по-плашещи.

На останалите пазари е далеч по-спокойно. Доларът губи позиции спрямо основните европейски валути през цялата седмица, като тази тенденция беше подкрепена и от мекия тон в публикувания през седмицата протокол от заседанието на Федералния резерв, което накара пазарните играчи да намалят очакванията си за агресивно оттегляне на монетарните стимули. От това спечели и златото, което поскъпва за втора поредна седмица, след като преди това претърпя сериозни загуби в две поредни седмици. Цената на петрола остава почти замръзнала, като ситуацията наподобява на затишие пред буря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай