Открито писмо до Божидар Димитров

Открито писмо до Божидар Димитров | StandartNews.com

Тази личност Божидар Димитров съвсем се е самозабравил. Имах доста добро мнение за него, четейки популярните му разкази за нашата история. Преди 30 години в алманах "Море"-Бургас , на който бях главен редактор, му давах трибуна за първите му публикации. Пишеше увлекателно и достъпно. "Созополско момче" - така го беше нарекъл моят колега Славчо Чернишев. Това созополско момче се оказа ченге, което се самогероизира, смени служенето си на две различни партии - първо БСП и след това ГЕРБ, според това коя е на власт, дори стана министър, след това беше развенчан и сменен, но си остана директор на Националния исторически музей.

Не съм писал това в моята статия, публикувана във вестник "Стандарт". Исках да бъда строго фактологичен и принципен.
Очаквах отговора на Божидар Димитров, разбира се, но право да си кажа, живеех с наивната илюзия, че той ще намери сили да се извини и да признае, че може би, без да е информиран, а може би нарочно, охулваше в продължение на месеци един от световните експерти по паметниците на културата с 30 мисии по света, почетния член на на ИКОМС - проф. д-р. Тодор Кръстев. Автор на над сто забележителни национални и международни проекта и концепции , между които старинния център на Санкт Петербург, центъра на Карлсруе, Старинния Пловдив, моста на плажа на Бургас - обявен за символ на града, старинния Несебър и още много и много други, включително остров Свети Кирик край Созопол.

Писах своята статия в продължение на 4 дни и това може да потвърди редакцията на "Стандарт". Ровех се дълго и подробно в интернет за данни за ЮНЕСКО, за ИКОМОС, за Венецианската харта, запознах се с историята на този спор - реставрация по хипотеза или съхраняване в автентичен вид.

Ето каква гадна обида си позволява Божидар Димитров в своя "отговор":
"Не смятам, че статията е написана от Недялко Йорданов. Писана е от архитект Тодор Кръстев или някой от неговите съратници. Недялко Йорданов само я е подписал."

Не само, че моят приятел от детинство Тодор Кръстев не е писал тази статия, ами пазех до последния момент тайната, че я пиша. Звъннах му от Бургас в деня, когато беше макетирана и готова за печат.

Знаех, че ако му кажа своето намерение, той категорично ще се опита да ме спре. Болно ми беше, че така стоически понася чудовищните епитети по негов адрес: "международен мошеник, невежа, некадърник, корумпиран, проектирал до сега само една суха чешмичка в село Ястребино" и т.н.

Когато не издържах и му казах, че е длъжен да отговори не само принципно, но и на личните обиди, той не пожела да го направи. Ако някой го познава, не може да не се ядоса от неговата изключителна деликатност и скромност:
"Не искам да падам на такова ниско равнище и да си правя самореклама".

Чашата преля, когато Божидар Димитров в последните си изявления по повод на "Апела" на 50-те интелектуалци да се опази историческото ни наследство от фалшификати намеси и моето име и заяви, че "хал хабер" си нямам от тази работа. Пиша този отговор, защото в своя наистина дълъг живот съм получавал какви ли не епитети на хвалебствия и хули.
Но никой до сега не си е позволявал да ме обвини в плагиатство - в това, че съм се подписал с името си под чужд текст.
Това първо!

И второ - най-гадното: да ме нарече "мутризиран поет". Какво влага Божидар Димитров в това определение???
Ще се опитам да запазя приличие и да не дам воля на думите, които заслужава да прочете и чуе по този повод.
Само го призовавам да внимава и да си мери приказките, защото пак може да му се случи това, което е станало в Пловдив - да бъде най-позорно изгонен от професорите, историците, археолозите и гражданите на града, които той отново обижда, наричайки ги "агитката на Ботев Пловдив, наета от Тодор Кръстев".

Каква интелигентна "футболна агитка"! Ще почна да симпатизирам на този отбор, който милее за своя прекрасен град!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай