Опозицията хапе много и държи кабинета във форма

За година правителството "Борисов 3" не допусна драми вътре, а навън постигна много

Опозицията хапе много и държи кабинета във форма | StandartNews.com

Кабинетът "Борисов 3" навърши една година и моята оценка за дейността му през това време е по-скоро положителна. Позовавам се на следните неща. Първо, имаше едно доста представително социологическо проучване, според което ГЕРБ в момента води на БСП с 4 пункта. Когато след една година на власт управляващата политическа сила продължава да води, това означава, че народът й дава положителна оценка. Това е очевидно.

Сега излезе и проучването на "Галъп интренешънъл", въз основа на телефонно интервю, според което на министрите от правителството им дават средна оценка 3,7.Според действащата у нас система за бележките това е добра оценка.В същото време е очевидно, че има още неща да се направят, както и че много неща не са в ред.

С други думи има още много работа да се върши. Искам да припомня и още нещо. Преди 11 години, когато влизахме в ЕС, нивото на нашия стандарт, който отчита заплати и цени, беше 30 на сто от средноевропейския. В момента е 50 на сто, т.е. това съотношение се е увеличило с 2/3, при положение, че самият ЕС не е стоял на място, т.е. той също се е развивал, но

ние сме се развивали с около 5 до 6 % процента годишно повече

от него. Това са обективните данни.

А иначе, че в България много се краде, също е факт и това е една от причините много хора да са в такова тежко положение. Хубавото е, че опозицията е яростна, макар че леко се повтаря и малко започва да омръзва на хората.

Хубаво е, че не оставя правителството да си почива. Опозицията трябва да върви и да го хапе по краката реално, да не се отпускат. Това също го наблюдаваме.

На фона на случващото се по света, аз мисля, че положението у нас не е особено лошо.

Много страшни неща се случиха по света, а България по някакво чудо успя да удържи нещата. Поне засега.
Отношенията между президент и премиер не са достатъчно добри и това е тъжно, защото това не е добре за България. Не казвам кой е прав кой крив, те са двама български генерали. Няма смисъл първо да си говорят през медиите, мисля, че една среща между тях, може би след като мине европредседателството, е добре, за да се види кой за какво отговаря и т.н.

През тази първа година на кабинета "Борисов 3" видяхме оставката на здравния министър, отхвърлената оставка на енергийния министър, неуспешен вот на недоверие, отстранен председател на парламента. Това е така, но не бих драматизирал нещата.

Много се коментират противоречията вътре в управляващата коалиция. Това е повече от естествено. Аз бих се отнасял много подозрително към една коалиция, където всичко върви по мед и масло. Първо има противоречия вътре в малката коалиция - на "Обединени патриоти", и второ- между ГЕРБ и ОП. Нищо лошо няма в това. Смятам за изключително правилно, че България се обяви срещу Истанбулската конвенция, защото това беше опит за нескопосано въвеждане на джендър идеологията, която е дълбоко чужда на нашия народ. Що се касае до връщането на тютюнопушенето на закрито, за което настоява Валери Симеонов,

това е една дандания, която няма да мине

Посещението в Крим на лидера на "Атака" Волен Сидеров обаче е много деликатна тема. Ако го изтълкуваме като посещение на отделен политик, той има право да ходи там. Все пак в Крим имаше вече няколко посещения на евродепутати и на депутати на националните парламенти на ЕС. Никой не вдигна шум, ние самите вдигаме шум и ревем повече, отколкото това е необходимо. Ако това беше толкова страшно, щяха да ни направят забележка от Запада.

Ще припомня, че причините да сме на това дередже е, че международното право се основава на два абсолютно противоречиви принципа. Първият е за ненарушимост на границите и вторият- за самоопределението на народите. Не може да имаме и едното, и другото. Когато се отделяше Косово, Западът се мотивира, че самоопределението е на косовския народ и той затова се маха от Югославия. Когато Крим се отдели обаче, казаха, че се нарушава принципа на териториалната цялост. Тогава пък народът това го искаше - 95 на сто от хората гласуваха за отделяне. Те впрочем щяха да гласуват и в Косово за отделяне, ако имаше референдум, защото там 90 на сто са албанци. Но както виждате в Косово гражданите дори не си направиха не си направиха труда да направят един референдум, което е смешно. Те тогава бяха решили тогава, че светът е техен, че Русия изчезва от световната сцена и могат да правят каквото си искат. Сега много по-внимателно се държат. Важното е, че България трябва твърдо да спазва своите ангажименти като член на НАТО и ЕС, което не значи, че българското правителство не трябва да иска корекция от някои политици.

От друга страна, ако погледнем навън, нещата за България определено са добре. Сключването на договора с Македония е огромна стъпка напред. Вярно е, че тя беше подготвена от много български правителства преди това, но така или иначе Борисов е този, който подписа.

Виждате, че оценките за българското председателство са изключително положителни. И то отвсякъде. Факт е, че всички - леви и десни европейски политици отчитат успеха на България. Лошото е, че на 19 май на срещата на върха ЕС-Западни Балкани няма как да докараме испанския премиер, защото заради Каталуния той категорично няма да седне на една маса с косовския премиер. Не виждам кой в света може да ги накара да седнат двамата заедно. Но независимо от това, по-хубаво е да се разговаря, отколкото да се размахват разни заплахи. Виждате, че в световен мащаб е направена и една стъпка, която доскоро смятахме за невъзможна - прогресът между двете Кореи в момента, дай, боже да продължи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай