Неделя,

Офшорките са любим грях на елита

От: Администратор -
1548
Офшорките са любим грях на елита
A
A
A

Димитър Събев
икономист, координатор на проект
"Заедно за данъчна справедливост"

Размерът на офшорния бизнес по света е много голям. Според различни експерти в офшорни сметки се държат между 21 и 32 трилиона долара. Това се равнява на около 40 процента от икономическия продукт, произвеждан на земята. В тези сметки се крие 15% от световното богатство. Офшорната индустрия е привилегия на малцина избрани. Най-богатите получават отстъпки, каквито са недостъпни за обикновените хора, и това е огромна несправедливост.

Разкритията на "Досиетата Панама" няма да бъдат оставени без последствия. За несправедливостта на офшорните зони се говори отдавна. Широко известно е изказването на Никола Саркози, че е време да се сложи край на данъчните убежища. Най-интересното е, че британският премиер Дейвид Камерън /чийто покоен баща е притежавал офшорка от панамския списък/ преди време заяви, че те са неморални. Надига се сериозно недоволство срещу тази несправедливост. Ежегодно в Евросъюза се укриват данъци на стойност 1 трилион евро. Това е тройно повече от външния дълг на Гърция, за който ни проглушиха ушите. Действително корпорациите и малцината

богаташи си позволиха да преминат една "червена линия"

Напоследък новините се отнасят предимно за укрити данъци и офшорни сметки, хората излязоха на протести. Първите стъпки се очакват на 12 април, когато Еврокомисията трябва да обяви важни мерки за постигане на по-голяма данъчна прозрачност. Жан-Клод Юнкер едва ли ще си позволи до отклони темата, както правеше досега. Много държави изпитват фискални трудности заради изтичането на капиталите в офшорни зони. В световните финанси съществува понятието "горещи пари". Голямото количество пари понякога създава проблеми. Ако огромно количество финанси влязат ударно в една държава и после също така бързо се изтеглят, остават нежелани икономически последици. Подобни процеси се разразиха през 2008 г. в България - беше надут имотният балон, който тогава се пукна. Голяма част от тези пари влязоха у нас през офшорни зони. В този смисъл тези зони са източник на нестабилност. Различни инвеститори си държат там парите и когато видят възможност в някаква малка държава с работеща икономика, те бързат да изсипят инвестициите си в нея. Изкупуват заводи и предприятия и в следващия момент, когато конюнктурата се влоши, парите се изтеглят и държавата остава опустошена.

България е на крачка пред останалите европейски държави в регулирането на офшорните компании. През 2014 г. бе приет специален закон, който забрани на офшорните фирми да правят бизнес с държавата. Забрани им да приватизират активи, да участват в обществени поръчки и т.н. Всеки, който иска, може да използва подобни фирми, но когато става дума за икономически отношения с държавата, нещата стават коренно различни. Намесва се презумпцията за възможни конфликти на интереси и за опазването на обществения интерес. През последните месеци

се появи опасност от разхлабване на режима

за офшорките. Управляващата коалиция се опитва да промени закона, но да се надяваме, че скандалът с "Панамагейт" и общественото недоволство срещу данъчните убежища, ще ги вразумят. Ако иска да намери и обложи с данъци част от парите в офшорни сметки, България трябва да работи в тясно сътрудничество с европейските власти. Един от механизмите е постигането на по-голяма данъчна прозрачност на компаниите. Дори да са регистрирани в офшорни зони, те да бъдат облагани според българското законодателство. Друг от инструментите е фирмите да бъдат задължени да разкриват данъчната си информация страна по страна. Независимо къде е регистрирана, за всяка компания трябва да е ясно къде прави бизнес, къде наема хора и къде плаща данъци.

Сегашните български закони са абсолютно достатъчни за постигането на резултати, нужна е само политическа воля. Необходими са обаче по-строги регулации на общоевропейско равнище.

България има много ниско ниво на данъчно облагане - най-ниското в ЕС. Това означа, че ползата от офшорки у нас не е толкова да се спестят данъци, колкото да се прикрие собствеността на капитала - дали случайно не е на някой политик или публична фигура. Нужно е да се промени политическото говорене - данъците не са "бреме", а поемане на солидарно задължение с цел обществото да може да функционира нормално. Колко по-коректни са данъкоплатците и предприятията, толкова по-добре ще функционира обществото. В развитите страни фирмите, които са изрядни данъкоплатци, използват това си качество за ПР и реклама - представят се като добри членове на обществото.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички