Обвинителите да се извинят на Цветанов

Обвинителите да се извинят на Цветанов | StandartNews.com

Решението, постановено от тричленен състав на трето наказателно отделение на Върховния касационен съд, с което е потвърдена окончателно произнасяната вече, от две инстанции преди това, оправдателна присъда на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, по обвинение за длъжностно присвояване на сума от 50 000 лв., поверени му в това му качество да ги управлява, не е изненада за тези, които са посветените във фактологията на казуса и в набиващата се на очи, граничеща с услужливост, упоритост на прокуратурата.

Особено за специалистите по наказателно право. Каквито, императивно, би следвало да са и представителите на тази безспорно важна институция, която е единственият у нас орган, оправомощен още с разпоредбата на чл. 127, ал. 3 от конституцията да "привлича към отговорност лицата, които са извършили престъпления, и поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер". Този перфектен съдебен акт на върховната касационна инстанция дава не само заслужен урок по право, но и много сериозно основание за размисъл. Защото преди да преминат към действия, обвинителите би следвало да не забравят, че обвинението се повдига и поддържа от хора. И за хора! Които имат своето име, достойнство, семейство, близки, приятели. И, че всяко едно неоснователно обвинение нанася трудно заздравяващи рани - в материалния и в нематериалния смисъл на тази дума. А в Европа, където е нашият цивилизован избор, има една наука, която се нарича "Емпатия", за която са изписани цели томове и която учи магистратите, в това число и прокурорите, преди всяка своя постъпка, преди всяко свое решение, да обмислят задълбочено и да съпреживяват възможните последици от действията си.

Защото този надпис с големи букви пред съдебната палата в Париж, който блести от десетки години и ще стои там вечно с призива: "Съдии, помнете случая с хлебаря" се отнася с еднаква сила и за обвинителите не само в родината на Балзак и Юго, но и за колегите им по целия свят, включително и за тези от българската прокуратура. Или, както е казал народът: "Три пъти мери /мисли/ - един път режи /обвинявай/. Бившият вицепремиер и вътрешен министър, настоящият председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, е доказан, от европейски тип високопоставен български политик и патриот, и едва ли след окончателната оправдателна присъда ще предяви иск против прокуратурата, по Закона за отговорността на държавата, за причинените му вреди от неоснователното му обвинение и последователно изправяне на съд пред три инстанции. Но ще прави чест на прокуратурата, ако от страна на главния прокурор на републиката му бъде поднесено макар и със закъснение извинение. И то публично, чрез медиите. Чрез които беше и съобщавано публично, за нескончаемото поддържане на обвинението и призоваването му на съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай