Обречен на успех протест

Обречен на  успех протест | StandartNews.com

Полицаите, които са дежурните обекти на присмех и герои на тъпи вицове (смешни са само ако скоро да не са ви обирали крадци), доказаха, че са най-организираната и сплотена гилдия в България.

Тази дни те въстанаха срещу пенсионната реформа, която се готви да отнеме сериозни техни привилегии. В момента те нямат минимална пенсионна възраст, а изискванията към тях са да навършат 27 години трудов стаж, от които 18 прекарани в системата на МВР. Офертата на вицепремиера Ивайло Калфин е да се въведе бързо изискването да се пенсионират поне на 52 години и 10 месеца, като постепенно възрастта да нарасне до 55 години. За сравнение хората от трета категория ще могат да излязат в пенсия чак на 65 г. за мъжете и за жените в края на реформата през 2037 г.

Вдигането на пенсионната възраст едва ли има много почитатели сред различните професионални общности у нас. Ясно е, че кабинетът пристъпва към тази болезнена реформа не от любов към творчеството на маркиз Дьо Сад. Просто всеки малко запознат с държавните финанси е наясно, че без болезнените мерки системата на общественото осигуряване или ще гръмне, или всяка година все повече милиарди от бюджета ще се наливат в НОИ - пагубен за държавните джобове процес.
Естествено малцина жертвоготовни трудещи се ще рекат:

Дайте да работим до гроб, за
да не натоварваме хазната

Повечето граждани гледат да защитят своя интерес тук и сега.
В случая с полицаите, граничарите, спасителите, пожарникарите, подводничарите, митничарите и надзирателите изглежда, че протестът им е осъден на успех. Мощният митинг в събота подсказа на властите, че служители на МВР са сериозно разлютени и готови за продължителна конфронтация с правителството. Частично те са прави - отговорната и рискова работа на улицата и сред криминалитета, тежките дежурства и съмнителната привилегия да са виновни за всичко са аргумент в полза на по-ниската пенсионна възраст. Повод за недоволство изглежда е и готвеното ликвидиране на структурите на бившата "Гражданска защита", която беше интегрирана в министерството. Все пак на 45-47 години човек е прекалено млад за пенсионер, дори и да е полицай, в почти всички европейски страни с изключение на Гърция.

Не на последно място успехът им се гарантира от обстоятелството, че премиерът Борисов е свързан биографично и емоционално със системата на МВР, и едва ли ще иска да остане като държавник, "вдъхновил" най-забележителната полицейска стачка в историята ни.

Изпълнителната власт обаче трябва да е наясно, че за избухването на полицаите има и други немаловажни причини. Една от тях е липсата на оборудване и предпазни лични средства, овехтялото служебно облекло и остарелият автопарк. Друга причина са извънредните дежурства, които не се отчитат. Трета е безхаберието по охраната на турската граница, която

се щурмува от десетки хиляди бежанци през последните години

Гранични полицаи се командироват внезапно за дълги месеци от различни краища на страната, където оголват редиците на колегите си. Отделно край браздата те живеят някъде в катуни, а другаде ги местят в различни хотели. Пътуват с раздрънкани камиони и рейсове, довели вече до инциденти с летален изход. За капак им се налага да крепят с колове и полупадналата чисто нова ограда на границата. Междувременно бежанското цунами от Сирия се засилва и неминуемо ще се наложи МВР да увеличи чувствително и човешкия ресурс край браздата.

Затова е важно и правителството вместо да се сърди, спешно да влезе в режим на диалог с полицаите, тъй като много от исканията и тревогите им имат своето разумно основание и засягат критични за националната сигурност области. Вицепремиерите Калфин и Бъчварова трябва да се опитат с разумни аргументи да убедят униформените в необходимостта от плавно повишаване на пенсионната възраст. Най-лошата тактика в тази обстановка ще бъде, ако някой тръгне да настройва обществото срещу служителите на МВР или пък да се опитва да раздели различните съсловия в системата. Необходим е нормален публичен диалог по повдигнатите от протестиращите проблеми. А останалите съсловия у нас могат само да се поучат от солидарността на полицаите и тяхната готовност да бранят интереса на гилдията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай