Няма шанс за компромис

Неизбежни предсрочни избори по волята на малцинството

Няма шанс за компромис | StandartNews.com

Много ми е трудно да анализирам защо изведнъж протестите ескалираха по този начин. Но видях някакви нови хора, нови лица, различни от тези, които излизаха на "Цар Освободител" в предишните дни. Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че ще направи подробно разследване за случилото се, и че ще го съобщи официално. Доколкото вече знам, се появиха различни конспиративни теории, които обвързват ексцесиите с връщането на ГЕРБ в парламента. Но Бойко Борисов отдавна бе заявил, че ще се върне в парламента за гласуването на Избирателния кодекс и за бюджета. Далеч съм от подобни теории, но все пак не ми е ясно защо депутатите решиха да работят докъсно вечерта, знаейки, че на площада пред Народното събрание ще има хиляди хора, както става всеки ден? Защо полицията реши автобусът, който трябваше да ги изведе, да бъде прекаран именно по този маршрут, без да осигури някакъв друг коридор? Има наистина много въпросителни, но все пак основното е, как ще продължат нещата оттук насетне. Единственото, което обаче е ясно, е, че без предсрочни избори няма да се размине. Това съм го твърдял непрекъснато през последните два месеца. Че няколко хиляди души са се опитали да блокират депутатите, а полицията не си е свършила работа, не променя генералния проблем - този парламент трудно ще изкара цял мандат. Най-добре е тези избори да станат догодина през май, когато така или иначе ще трябва да гласуваме за евродепутати. Тази теза се налага все повече в общественото пространство.

Абсурдът на ситуацията е, че натискът се оказва от 1% от избирателите. Те обаче имат подкрепата на 35-40 процента. Това са хората, които не излизат на улицата - нито в София, още по-малко пък в провинцията, но също, както твърдят социологическите анкети, са за предсрочни избори. Още толкова обаче не искат такива. Останалите около 15-20 са на мнение, че правителството трябва да се остави да работи. Пък ако се провали, тогава да се отиде на предсрочен вот. Тези хора са най-малко, но пък тяхното мнение звучи като разумен компромис между другите два позиции.

Добре би било всеки да отстъпи по малко, но никой не ще да го направи. Управляващите въобще не искат и за помислят за оставка, протестиращите пък го искат сега и веднага. От Брюксел пък ръчкат двете големи партии да намерят компромис, но как би се получила у нас голяма коалиция, изобщо не е ясно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай