Няма партийни игри, просто парите са малко

Няма партийни игри, просто парите са малко | StandartNews.com

Правителството разпредели 340 милиона лева за общински проекти. Дали кметовете са даволни от критериите при избора на одобрените проекти и какви претенции имат към централната власт? Потърсихме отговорите от градоначалниците на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) и на Видин Герго Гергов (БСП).

Герго Гергов, кмет на Видин

Община Видин получи една трета от това, което искаше от новия инвестиционен фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Представихме проекти за близо 12 млн. лв., а получихме финансиране само за два на обща стойност 3,2 млн. лв. Това е крайно недостатъчно, за да се изравни стандартът на живот във Видин с другите градове и региони на страната.

Завиждам на колегите от Враца и Мездра, които се пребориха за почти по 7 млн. лв.

Първият ни проект е най-важният за нас. Той е за ремонт на железопътния надлез "Панония", който е опасен за движението. Поискахме 2,7 млн. лв. и ги получихме. С тези средства ще се укрепи конструкцията на мостовото съоръжение, ще се направи нова пътна настилка, ще се сменят предпазните огради. Ремонтът му е започнал преди 5 години, но не е продължил. Надлезът е част от най-натоварения видински булевард "Панония". По него преминават много от автомобилите от и за Дунав мост 2. При ремонт на втория път в тази посока булевардът става единствен за връзка между града и моста. Надлезът не е ремонтиран, откакто е изграден преди 30 години.

Вторият ни проект е свързан с ремонт на сградата на природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи". Парите, които получихме - 500 000 лв., са само една трета от нужните за ремонта. Предвиждахме саниране и цялостна модернизация на сградата, но ще започнем само с част от предвидените строителни работи.

Във време на нямане на пари и тези 3 млн. лв. са нещо, но пак казвам, че те са ни крайно недостатъчни.

Що се отнася до критерия за разпределение на средствата, смятам, че той е обективен. Не виждам политически съображения. Просто парите - 350 мл. лв., са малко за проектите на 264 общини. Видинска област като цяло получи малко над 13 млн. лв. при поискани 41 млн. лв. Сигурно и колегите ми ще кажат, че не са им достатъчни, но това е положението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай