Понеделник,

Нищо лично в спора за бизнеса с крепости

От: Администратор -
2522
Нищо лично в спора за бизнеса с крепости
A
A
A

След като моята скромна личност бе обект на такова внимание в последните няколко броеве на "Стандарт", не мога да не взема думата и аз. Не за да влизам в спор с Божидар Димитров - това би било безсмислено губене на време. Искам да благодаря на Недялко Йорданов, че ме защити от неговите обиди, но държа да се знае, че аз нямам нищо общо с решението му да го направи.

Изнесените от Недялко факти от моята биография са верни и не могат да бъдат опровергани. Да, световният конкурс за историческия център на Карлсруе бе спечелен през 1970-а от български екип с мое участие. От 2011-а ръководя международна работна група за световната ценност "Исторически център на Санкт Петербург и свързаните с него паметници на културата" и участвам в изработването на неговия План за управление. През 2014-а съм работил и по московския Кремъл, работата ми продължава и през тази година. Родените в Бургас и около него би трябвало да знаят, че старият напълно амортизиран мост на плажа бе разрушен през 60-те години. На негово място бе изграден по мой проект нов мост, част от груповата културна ценност "Морска градина", и този мост е приет от жителите на града за символ на Бургас. Защо тогава БД отрича тези факти, защо си позволява груби лъжи и клевети по мой адрес? Може би става въпрос за неизчистени лични взаимоотношения между двама професори?

Въпросът обаче изобщо не е личен. Нямам нищо общо с личността на БД и не бих искал да имам. Никога не съм го засягал лично - единствената ми "вина" е, че открито защитавам мнението си срещу днешната практика за изграждане на "крепости до зъбер и църкви до керемида", яростно прокарвана от самия него. Ако бях си замълчал, нищо лошо нямаше да ми се случи. Но както аз, така и моите колеги от "Форум културно наследство" (обединение от около 40 експертни организации в областта на културното наследство) не можем да мълчим, когато се погазват принципите и етиката на нашата професия. Не можем да бъдем безучастни, когато е застрашено българското културно наследство и най-ценното му качество - неговата автентичност; когато вместо да се опазват българските културни ценности, върху тях се изграждат фалшификати от бетон и камък - едно ново строителство, по-лесно, по-бързо и по-евтино от прецизната научна реставрация.
За нас, професионалистите в тази област, аргументите на БД в подкрепа на тази практика са абсолютно дилетантски. Но за всички е ясно, че зад тях стоят мощни интереси, на които БД е просто говорител. Затова всеки, който им се противопоставя, плаща висока цена. С други думи, нищо лично!


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com