Събота,

Независим кандидат е удобна формула

От: Администратор -
2476
Независим кандидат е удобна формула
A
A
A

Според мен изказването на премира Бойко Борисов по отношение на това, че ГЕРБ няма да подкрепя независими кметове, не бе изтълкувано съвсем точно. Всъщност той заяви, че ако кандидат-кметът е наистина най-добрият, ще го подкрепи.

А иначе проблеми с начина, по който се избират кметовете в България, наистина има. Той може да се формулира само с едно изречение - че изключенията да се явяват независими кандидати за градоначалници станаха правило. Ако някой кмет е изгубил доверието на партията, която го е издигнала в първия му мандат, но си е вършил добре работа и се ползва с явната подкрепа на мнозинството от хората в съответната община, защо да не се яви като "независим", подкрепен от друга партия или партии? Или пък да излезе направо от името на друга партия? Такъв беше например Йоан Костадинов в Бургас. Стефан Софиянски скъса със СДС, но също го избраха от името на друга партия. Самият Бойко Борисов спечели първия си кметски мандата като независим кандидат.

Изобщо общинските избори са нещо много специфично и не само в България. Всяка община си има своя особеност и съответна конфигурация на политическите сили, които търсят оптималния вариант да си осигурят присъствие в местната власт. В този смисъл независимият кандидат за кмет е много удобен, защото може да бъде подкрепен и от партии, които на национално равнище са опоненти. Но по този начин те влизат в една мълчалива коалиция в общинския съвет, в който избраниците им подкрепят "общия" кмет.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com