Не наказвайте болните, спрете измамите

Не наливането на пари, а реформите ще решат проблемите в образованието и здравеопазването

Не наказвайте болните, спрете измамите | StandartNews.com

Вчера стана ясно, че правителството замразява идеята първите три дни болнични да се плащат на 50 процента от дневната заплата на работещите. Това става под влияние на премиера Бойко Борисов и е елегантен начин да канселира тази абсурдна идея. Не може заради това, че някой нарушава закона, да наказваме хората, които наистина са болни и когато най-много имат нужда от средства, да им намаляват достъпа до тях. Обикновено такива нарушения се борят с контрол, с промени, да речем, в Гражданско - процесуалния кодекс, с криминализиране на такива деяния. Нещо повече - освен контрола са нужни и високи санкции. Ще ви дам пример. В Полша лекар, който издава фалшив болничен лист, губи лекарските си права завинаги.

Но това е едната страна на този процес. Всеки, който даде болничен лист или поиска такъв и го използва, за да отсъства, трябва да получи наказание, което може да бъде и затвор. Мисля, че законодателят трябва да се самосезира в тази посока и да реши този въпрос именно по линията на контрола и санкциите, а не да наказваме болните и страдащи хора за това, че има нарушители.

Аз лично бях на едни преговори в компанията на господин Ролман и той се оплака много от подобно нещо. Заради това, че се злоупотребява с болнични,

дори беше решил да изтегли инвестицията си оттук и да отиде на друго място

Да, злоупотребява се, но това не е причина да си гоним инвеститорите, а просто трябва да има контрол. Както е във всичко. Ако сте погледнали по-внимателно проектобюджета, ще видите, че той страда от много съществени неща. Първо, не създава условия инвеститорите да дойдат в България, не създава бизнес климат. Няма политики, които да инспирират реформи. Ние непрекъснато правим мимикрия на реформи, дори в приоритетните области.

Наливаме огромни пари и в образованието, в здравеопазването, само че тези пари трябва да изискват качество на работата - качествено обучение или качество в здравеопазването. А ние какво правим - наливаме в една бездънна пропаст, особено по отношение на здравеопазването. Не може така. Докога ще се мотаем с тези клинични пътеки? Няма ли да направим диагностично свързани групи, за да може болният да бъде обхванат от всички страни. И, първо - да се лекува както трябва, а този, при когото отива, да знае какво става и за какво да го лекува. И, второ, за да не се злоупотребява. Нека да слушат какво говорят умните хора. Господин Иван Нейков даде хубави предложения по отношение на болничните - да има там лекар, който да е доверен лекар, примерно на работодателя.

Господин Любомир Дацов, който е от най-добрите икономисти, казва - хора, като не направим реформи, ние сме дотук. Корупцията е виновна да няма тук инвеститори.

Контрабандата и сивата икономика са виновни да сме на този хал, а не защото няма пари

Защото индустрията, реалният сектор върви.

Ние се намираме в добър икономически цикъл, на тавана на възможностите на нашата икономика. На нас ни трябва ръст някъде към 7 %, за да можем да догонваме Европа. Трябва обновление, а не да се купуват самолети и яхти и да ходят по екзотични екскурзии. Това няма да ни се случи, докато нямаме реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай