Четвъртък,

Не изпълниха обещанието за цената на тока

От: Администратор -
2557
Не изпълниха обещанието за цената на тока
A
A
A

В последните 25 г. нямам спомен работодатели и синдикати да са заявявали намерение да протестират толкова масово, както сега - срещу повишаването на тока за индустрията или т.нар. планирано повишаване на ценовата добавка "Задължение към обществото" от 1 август т.г. От това ще пострада не само бизнесът, но и хората на наемния труд. Проблемът касае цялата индустрия, всички ще са потърпевши.

Ние не искаме самоцелно да не се вдига цената на ел. енергията и то за сметка на други. Смятаме, че има други резерви, за което постигнахме съгласие с правителството и със законодателната власт. Част от предложенията ни бяха приети в един ускорен темп в Народното събрание (НС), но това, което се случи впоследствие доста се различава от договорките ни. Заедно с изпълнителната и законодателната власт ние, като работодатели, се обединихме около няколко мерки, които трябваше да покрият текущия дефицит в НЕК. По отношение на резервите в държавната енергетика настоявахме за 10% намаление на административните разходи- за година те са около 1.4 млрд. лв. В крайна сметка се прие 10% намаление само на външните услуги. Договорихме и мерки, свързани с ВЕИ - ставаше въпрос за преглед на тези от тях, които са ползвали двойна преференция при своето изграждане и са надули своите инвестиционни разходи с цел постигане на по-висока цена. Бяхме се разбрали и за количеството енергия от соларните централи над лимита им от 1250 часа - да се продава по други, а не по преференциални цени. Постигнахме съгласие и по отношение на ускоряването на нотификацията на наредбата за смекчаване на ефекта от ВЕИ върху енергоинтензивните производства. Имахме консенсус и за тези поправки, касаещи американските централи "Марица Изток" 1 и 3, макар за тях да се изискваха предварителни действия. Предлагахме и частично облагане на износа на ток с тази добавка, но не в пълен размер, за да се облекчи местната индустрия. В крайна сметка, се намесиха "други фактори", но в обратна посока. Нещо повече - в частта за ВЕИ в парламента бяха гласувани допълнителни мерки за производство на ток от биомаса. И то при положение, че сме преизпълнили нашата цел до 2020 г.

След като стигнахме до общо заключение при преговорите с изпълнителната и законодателната власт, че нашите предложения ще покрият дефицита на НЕК, т.е. няма да се налага повишаване на цените на тока за индустрията, пакетът от контрамерки обезсмисли всичко. Най-общо - договорката не бе изпълнена и то не от наша страна. Това е причината за протеста ни, обявен за 29 юли пред Министерски съвет (МС), където засега са заявили участие над 1000 фирми от страната, с подкрепата на двата най-големи профсъюза. Там ще изразим нашето несъгласие с новите цени. Все пак, трябва да уточня, че ние не знаем още какво ще е крайното решение на регулатора КЕВР, което ще бъде взето 1-2 дни преди 1 август. Но самият факт, че не се покрива дефицита в НЕК, говори, че ще има повишение на тока. Може би не в този размер, в който бе обявено първоначално, но съм убеден, че ще бъде все така неприемливо за индустрията. Предстои да видим ефекта и резултата от нашите протестни действия и тепърва предстои да вземем решение как ще продължим нататък, ако властта остане глуха към нашите искания.

(Пред БГНЕС)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Ток Цена

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички