Найо като Шива

Тицин сменя професии, дели времето си между София и Париж

Найо като Шива | StandartNews.com

Найо Тицин е като многоръкия Шива, що се отнася до професиите и превъплъщенията му. Човекът, който разигра сценката с арестуването на Волен Сидеров, облечен в усмирителна риза, е завършил консерваторията с пиано.

Страстта му по музиката го събира с прочутото ни из цяла Европа сопрано Александрина Пендачанска, която неотдавна се установи в Париж. Имат две дъщери, които имат по пет имена. Голямата се казва Валери-Виолета Найо-Тицин Нейкова, кръстена на двете баби Валери и Виолета. Малката е Сара-Мария Найо-Тицин Нейкова. Журналистът продължава традицията в семейството му. Самият той щял да се казва Найотицин, което е съчетание от прякора на баща му, известният художник Найо - Атанас Нейков, и фамилията на майка му Тицин.

Родителят обаче казал, че това му звучало като антибиотик и решили да разделят името на Найо Тицин. С баща му често са се впускали в приключения, за които после майка му им се кара. "Когато излизахме сами, винаги нещо се случваше. Веднъж отидохме на разходка в Южния парк и паднах в езерото.

Татко се съблече и влезе във водата, за да ме извади. Все подобни неща. Може би затова майка ми предпочиташе да не ме пуска толкова често с татко вън от дома", разказва Тицин. Той е роднина и с големия български художник Дечко Узунов, който му е дядо-вуйчо, т.е. е брат на баба му по бащина линия. Двете семейства са били много близки и дори малкият Найо е бил рисуван от Узунов.

Найо започва кариерата си като репортер в БНТ. Едновременно снима музикално-документални филми. За "В търсене на Дон Жуан" е отличен със специалната награда Golden аrtist.

Покрай работата си като журналист се запознава и с другия важен човек в живота си - Иван Костов, на чиято партия беше пресаташе. Срещат се за първи път през декември 1994 г., след като Костов е избран за министър-председател, но се сближават, след като той сдава поста на Симеон Сакскобургготски. По това време Найо губи баща си, покосен от рак. Той преживява тежко семейната трагедия. В книгата му "Иван Костов - Отговори" са включени многобройни интервюта, изказвания и статии от времето, в което Костов се завърна в активната политика и стана лидер на партия ДСБ.

По-късно Найо изрече и култовата си реплика към Симеон Сакскобургготски: "Ваше величество, колко ви е часът?", която стана заглавие и на книгата му сборник с изказвания, интервюта на царя. "Този въпрос беше олицетворение на невъзможността царят да говори конкретно", обясни по-късно Найо. Той коментира пред "Тема": "Играе ролята на цар, но просто не е в тази позиция. Това е неговата драма. Ако беше станал президент, няма лошо в това да говори витиевато, да се среща с чужденци, да бъде лицето на България. Но отговорността за цялата държава да е в ръцете ти и ти да не проявяваш тази отговорност чрез говоренето си, мен ме плаши."

Малко след тази случка Найо се оттегли от репортерстването. "Стана нетърпимо в телевизията, в която работех. А не исках да се местя в друга, защото тези 9 години работа като журналист бяха изцяло отдадени на БНТ. В интерес на истината се уморих, а и като погледнах назад, видях, че за тези 9 години нищо не е останало", споделя Тицин.
Сега Найо се е съсредоточил в продуцентската си фирма, която произвежда новия сериал на БНТ "Четвърта власт". Той е съдружник с Димитър Коцев-Шошо. Третият в екипа е Стоян Радев.

Найо държи камерата от 9-годишен. Тогава с Шошо и с Чучков брадърс снимат като луди, вместо да отдадат цялото си време на фунийките и футбола. Обекти на камерата са съседите от арт блока, обитаван от Невена Коканова, Георги Черкелов, Минчо Минчев, Христо Ганев.

Тицин няма хобита освен всичко, с което се занимава. Макар и да не е наследил художническия талант от баща си, той рисува с образи, правейки документални филми. Тъй като любимата му Александрина е по-често в Париж, отколкото в София, той често пътува дотам. Още повече че момичетата им учат във френската столица. Тицин и Джиджи се състезават в готвенето на италианска кухня и таблата, но в последното Найо доброволно се е предал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай