Нашенският имидж като катинар към Запада

Нашенският имидж като катинар към Запада | StandartNews.com

Мартин Карбовски

Мария Матеева, докторант по политически науки в университета Paris II Pantheon-Assas

Британецът Джон все по-рядко сменя плазмата в хола си и си купува по 4 вместо по 6 чифта нови маратонки на година. В същото време българинът Иван, преселил се в Лондон, успява да купи нов 3D телевизор на майка си в Ловеч и да се преоблече с достъпната дори за българския джоб, английска конфекция. Нещата изглеждат ясни - българинът е взел маратонките на британеца.

Ако връзките бяха толкова директни, за решаването на сериозните макроикономически въпроси на Европа, щяха да се наемат първолаци. Защо обаче представители на английския политически елит успешно правят подобни паралели, фокусирайки вниманието върху българи и румънци, когато в икономиката на страната се срещат сериозни трудности? Какво накара общинският съветник Ники Айкън, цитиран от "The Telegraph" преди дни, да заклейми имигрантите и потенциалните имигранти от България и Румъния като "мърляви сънливци", които трябва да бъдат върнати обратно по родните им места? Какво накара британския премиер Дейвид Камерън да заяви пред BBC на 6 януари, че не иска "туристи на помощи" във Великобритания във връзка с изтичането на ограниченията за работа за българи и румънци в края на 2013 г., които Лондон иска да предоговори с Брюксел? Заговори се дори, че Великобритания обмисля сама да инициира негативна кампания срещу себе си, за да дискредитира доброто си име сред българи и румънци, което привлича имиграцията.

Сблъскват се поне два паралелни процеса. Те протичат на 2300 км един от друг (разстоянието София - Лондон), но и стават все по-лесно преодолими.

В Лондон икономиката се забавя, работните места стават все по-малко, налице са антиевропейски нагласи, особено що се отнася до ефекта от вливането в единния пазар на труда на мигриращи от Изток на Запад източноевропейци. За намирането на лесен виновник в тази обстановка е добре дошъл фактът, че страни като България и Румъния ежеминутно сами подхранват мътните стереотипи на/за собствения си имидж пред света.

Фабриката за лош имидж на София работи сама и с пълна пара

Компромати бълва и самото общество, не само калпавата работа на институциите. Защото няма как властта да е едноличен виновник винаги и за всичко. Не е възможно и тя да оправи с магическа пръчица лицето на България.

А по улиците на Лондон все по често можеш да видиш забулени жени и хора с чалми. Англичаните сякаш не разбират - кой емигрант е по-качествен. В тази класация българите са поставени много по-долу от талибаните и войнстващите ислямисти. Защото талибаните взимат само живота на десетина човека за един атентат. А страшните българи ще вземат най-важното - работата.

Кой се страхува от българите?! На този въпрос англичаните нямат отговор. И истината е, че не се страхуват от когото трябва. Наскоро една британска телевизия излъчи материал с една самотна английска баба, която не може да живее спокойно в дома си, защото съседите й мюсюлмани искат да купят къщата й. Покъртителни бяха частите в този епизод, където се показваше как съседите тормозят жената -

стъпкват й цветята, трошат й прозорците

пречат й да излиза с колата си, дворът й приличаше на един доста неприятно разхвърлян български двор. И ако приемем българското за разхвърляно, то българското няма да се получи, ако поканите българи. Ще се получи, ако си поканите пакита. Пакистанци.

Никой не споменава, че българите са християни и въпреки лошия имидж много от тях работят от сутрин до вечер, за да се спасят от общата рецесия в Европа. Никой не споменава, че който искаше да избяга, вече е избягал отдавна. България е обезкръвена от млади хора и голяма вълна към Албиона едва ли ще има.

Също така никой не обяснява, че българите са два вида - черни и бели. Черните са тези, които създават черния ни пиар, тези с мустаците, бардаците и устройствата за теглене на кредитни карти. Но има и друг вид, който живее в Лондон Скул оф Економик - студенти, работници. България трябва да се замисли, че

такава кампания е просто дискриминационна

От нея ще пострадат студентите, циганите няма да пострадат въобще.

Политиците са неприятни копелета във всяка държава. Но този път английските направо се оляха. Не можеш да ползваш образа на страшния българин, за да направиш собствения си образ по симпатичен. "Да спрем българите" е колосална лъжа - първо няма кой да спреш и едва ли българите са по-страшни за икономиката ви от пристигащите в Европа от Африка необразовани хора, плуващи с щайги до Марсилия. Българите не са туристи на помощи - напротив, те са като полския водопроводчик, чийто образ преди време също беше използван за плашило.

Една империя, съставена от хора отвсякъде, нарочи българите. Те няма да й отговорят. Просто ще работят за империята. А фабриката за отвратителен имидж ще продължава да работи. Това е все едно да кажем на англичаните - вие пък не си пращайте тука педофилите. Вече двама англичани у нас са осъдени за педофилия. Дали пък от това да не направим една лека кампания, как мислите?!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай