Накокържване за Хелоуин

БСП и ГЕРБ се захапаха все едно изборите са утре

Накокържване за Хелоуин | StandartNews.com

БСП и ГЕРБ се накокържиха по никое време. Наближаването на Хелоуин, когато всеки гледа да стресне с по-страшна маска, е сред малкото обяснения защо точно сега двете големи партии толкова се настървиха една срещу друга.

Фитилът тръгна от червения конгрес, на който Корнелия Нинова поведе своите към вот на недоверие срещу кабинета. А лайтмотивът на форума беше, че ГЕРБ е насъскал вътрешната опозиция да разцепи столетницата отвътре. Управляващите бяха обвинени във всички земни грехове, а всяка мисъл за нещо общо с тях, беше заклеймена като невиждано предателство. В името на затягането на редиците Корнелия изправи до стената другарите, които не искат да й козируват. Тя ги преброи до девет, без да ги споменава поименно. Гласуването на конгреса показа друга аритметика. Вярно е, че недоволните от Нинова са малцинство. 149 срещу близо 400 верни на лидера, ако се съди по съботното гласуване. Но по неволя опозиционерите са като никога обединени, защото пък никога досега врагът с партиен билет не беше посочван от соцлидера като толкова голяма заплаха и подлаган на такава гонка. Затова на воденото от опонент №1 Георги Гергов хоро

вероятно ще се хванат още доста знакови социалисти

В БСП лобита, кръгове и групи по интереси е имало открай време. Те създаваха ядове на предишните председатели Първанов, Станишев и Миков, но никога партията не е била поставяна пред дилемата "аз или те".
Затова и категоричната победа на Корнелия на съботния конгрес може да се окаже пирова. Нарочените за "предатели" нямат друг шанс освен да пристъпят към подривна дейност срещу лидера. Иначе им беше казано ясно, че ще бъдат размазани. Докато опозиционерите копаят землянки и стягат пушките, Корнелия нареди партизанска война срещу сегашното управление на държавата. Отсега е ясно, че вотът на недоверие заради корупцията, няма особен шанс. Не, че червените няма за какво да се хванат, но ситуацията в държавата хич не е революционна. Дори и докараните с рейсове на жълтите павета синдикалисти миналата седмица не убедиха в обратното. Бюджетът за 2018 година няма нищо общо с постната пица на Дянков. Пари има, а заради заложените големи социални харчове в него, някои експерти даже определиха бюджета като "социалистически".
Затова и червената офанзива

можеше да е поредната буря в чаша вода

ако ГЕРБ не бяха реагирали като ужилени. Ден след конгреса на БСП Изпълнителната комисия на управляващата партия даде ответен залп. Цветан Цветанов съзря "дивашка опозиция", която бълва популизъм и лъже с единствена цел да руши.

Томислав Дончев беше по-деликатен, но по-болезнен с медицинска диагноза за посттравматичен стрес на социалистите.

Със сигурност в близките дни престрелката ще продължи с пълна сила. Мачът ГЕРБ-БСП ще бъде зрелище №1 дори с риск да се изложим пред чужденците покрай предстоящото европредседателство. Остава само да видим дали социолозите са прави, когато твърдят, че колкото повече се псуват и ругаят двете големи партии, толкова повече им расте рейтингът.

Или пък ще се окаже вярна поговорката, че когато двама се карат, винаги се намира трети печеливш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай