Морков за катаджиите, а защо не за данъчните

Морков за катаджиите, а защо не за данъчните   | StandartNews.com

Катаджиите да се откажат от рушвета, като законно получават процент от събраните глоби. Хрумването е на човека на Кунева Настимир Ананиев, който е председател на транспортната комисия в парламента. Според него, ако идеята залегне като промяна в Закона за движение по пътищата, подкупите по пътищата рязко ще намалеят. Друга промяна в закона пък цели да увеличи събираемостта на глобите. Според нея, който не плаща глобата, няма да получава застраховка "Гражданска отговорност" и технически преглед на автомобила си.

И двете идеи звучат добре, но експерти по пътна безопасност веднага видяха и дявола в детайлите.
Едното опасение е, че подадеш ли моркова с процента от събраните глоби, катаджиите ще започнат да сурвакат шофьорите за щяло и не щяло, за да увеличат заплатите си. И отново няма да бъде изпълнена основната цел на труда им - да осъществяват превенция на пътя и така да намалят броя на жертвите от катастрофи.

Подобни идеи за финансово стимулиране на държавните служители се въртят в пространството от много време. Но нито една подобна идея не е сработила не само у нас, но и в Европа. Защото, първо, глобите влизат директно в държавната хазна. И засега няма бърз и ефикасен механизъм, който да накара финансовия министър да върне обратно процент на когото и да било. Второ, вероятно, априори, постулираме, че корупцията е най-висока в КАТ, затова, ще им дадем право официално да се взима процент от глобите. А, какво става с останалите държавни служители, натоварени с функцията на административна принуда, за да осъществяват функционалните си задължения. Логично е веднага и данъчните да поискат процент при всяка успешна операция за измами с ДДС. На същото основание такива претенции могат да имат икономическите полицаи и антимафиоти, които разбиват контрабандни канали и на практика предотвратяват щети за бюджета. Това важи за митничарите, които спират митнически измами на границата, горските, които глобяват за незаконна сеч и т.н.

В нито един от тези случаи никой не получава бонуси за това, че си върши задълженията си, за които получава заплата.
Затова и една привилегия единствено за катаджиите веднага ще роди брожение по цялата верига. И отсега може да се прогнозира, че идеята за процента ще удари на камък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай