Вторник,

Морков за катаджиите, а защо не за данъчните

От: Администратор -
620
Морков за катаджиите, а защо не за данъчните
A
A
A

Катаджиите да се откажат от рушвета, като законно получават процент от събраните глоби. Хрумването е на човека на Кунева Настимир Ананиев, който е председател на транспортната комисия в парламента. Според него, ако идеята залегне като промяна в Закона за движение по пътищата, подкупите по пътищата рязко ще намалеят. Друга промяна в закона пък цели да увеличи събираемостта на глобите. Според нея, който не плаща глобата, няма да получава застраховка "Гражданска отговорност" и технически преглед на автомобила си.

И двете идеи звучат добре, но експерти по пътна безопасност веднага видяха и дявола в детайлите.
Едното опасение е, че подадеш ли моркова с процента от събраните глоби, катаджиите ще започнат да сурвакат шофьорите за щяло и не щяло, за да увеличат заплатите си. И отново няма да бъде изпълнена основната цел на труда им - да осъществяват превенция на пътя и така да намалят броя на жертвите от катастрофи.

Подобни идеи за финансово стимулиране на държавните служители се въртят в пространството от много време. Но нито една подобна идея не е сработила не само у нас, но и в Европа. Защото, първо, глобите влизат директно в държавната хазна. И засега няма бърз и ефикасен механизъм, който да накара финансовия министър да върне обратно процент на когото и да било. Второ, вероятно, априори, постулираме, че корупцията е най-висока в КАТ, затова, ще им дадем право официално да се взима процент от глобите. А, какво става с останалите държавни служители, натоварени с функцията на административна принуда, за да осъществяват функционалните си задължения. Логично е веднага и данъчните да поискат процент при всяка успешна операция за измами с ДДС. На същото основание такива претенции могат да имат икономическите полицаи и антимафиоти, които разбиват контрабандни канали и на практика предотвратяват щети за бюджета. Това важи за митничарите, които спират митнически измами на границата, горските, които глобяват за незаконна сеч и т.н.

В нито един от тези случаи никой не получава бонуси за това, че си върши задълженията си, за които получава заплата.
Затова и една привилегия единствено за катаджиите веднага ще роди брожение по цялата верига. И отсега може да се прогнозира, че идеята за процента ще удари на камък.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички