Модернизацията дава енергийна сигурност

Един милион британци работят в екопроизводства

Модернизацията дава енергийна сигурност | StandartNews.com

Баронеса Върма, британски министър по енергийните въпроси


Като партньори в рамките на ЕС България и Великобритания имат нужда да обменят съществени идеи, свързани с предизвикателствата пред нашето поколение: да се гарантира енергийна сигурност, да се овладеят климатичните промени, да се насърчи икономическият растеж. Това са темите в основата на посещението ми. Доволна съм, че ще се срещна с вицепремиера Даниела Бобева, министър Драгомир Стойнев, с директора на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и с британски бизнесмени, работещи в България.

 

В глобален мащаб икономиката бележи съществени промени; правителствата и бизнесът инвестират усилено във високоенергийни мерки и технологии с ниски въглеродни емисии. Дори във време на забавено глобално развитие секторът на производства с нисковъглеродни емисии е нараснал значително (с близо 4% годишно). В глобален мащаб този растеж се оценява на повече от 4 трилиона евро годишно - близо сто пъти обема на българската икономика!

 

Екологично чистият растеж създава нови индустрии и възможности. Във Великобритания почти един милион души работят в сектори с екопроизводства и такива с нисковъглеродни емисии. Горди сме, че произвеждаме най-голям обем офшорна вятърна енергия, че имаме процъфтяваща ядрена промишленост и че инвестираме във въглеродно улавяне и съхранение.

 

Знам, че България също се стреми към модернизация на своята икономика. Правите значителни инвестиции в енергийната ефективност с цел да решите проблема за цените на отоплението за домакински нужди и да засилите конкурентоспособността си в промишлената област. Желаете да разширите ядреното си производство, като произвеждате чиста енергия. Знам също, че българските граждани са наясно с предизвикателствата по отношение на околната среда и разбират рисковете от климатичните промени. Ще платим висока цена, ако не модернизираме икономиките си, ако не възприемем идеята за чиста и ефективна енергия. По изчисленията на бившия главен икономист на Обединеното кралство лорд Стърн годишно тя ще варира между 5% и 20% от глобалния БВП.

 

Знам, че в България се водят дебати за бъдещето на енергийния сектор. През осемдесетте години на ХХ в. всички мощности за производство на ток във Великобритания бяха държавни. Тридесет години по-късно картината е неузнаваема.

 

Диверсификацията стана ключова за нашата енергийна сигурност; това включва и зелената икономика. Диверсификацията на доставчиците засилва енергийната сигурност. По същия начин, когато се разполага със смесени енергийни технологии, сигурността се задълбочава, защото се създава възможност да се използва широк диапазон енергийни производители ("независимо дали вали дъжд, сняг или грее слънце"). Диверсификацията прави енергията по-достъпна, като насърчава конкуренцията и не позволява на монополите да превръщат клиентите в заложници. По-достъпните енергийни цени подобряват икономическата ни конкурентоспособност, като помагат да се създадат работни места и да се осъществи растеж.

 

По време на посещението си в България бях осведомена за широк набор от възможности, които съществуват с цел диверсификация на вашите енергийни доставки и гарантиране на сигурността им. От регионални газови интерконектори, които ще превърнат България в свързочен център за Балканите и жизненоважна връзка с новите енергийни доставки в Централна Азия, до нови ядрени проекти и нови компании в зеления сектор. Потегляте по път, по който ние вече сме тръгнали; готови сме да ви помогнем с експертен съвет, за да избегнете някои от грешките, които ние допуснахме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай