Младежите на ДПС имаме каузи и 18 г. ги следваме

Младежите на ДПС имаме каузи и 18 г. ги следваме | StandartNews.com

Бих искал България да има президент на интелекта

Илхан Кючюк, председател на младежкото ДПС и вицепрезидент на АЛДЕ

18 години са и много, и малко. Много, защото красноречиво говорят за нашата история и опит. Малко, защото бъдещето е пред нас. Когато казвам "бъдеще", имам предвид повече от успешно и устойчиво, защото го заслужаваме. Тези 18 г. ни дадоха достатъчно основания да заявим, че сме част от модерното българско общество, но и ни накараха да осъзнаем отговорността, която носим - пред нашите приятели и съмишленици, пред нашите учители, пред България. Ние сме тези, които решаваме накъде да вървим. И съм сигурен в нашия избор.

Най-голямата либерална младежка организация в България и Европа има напълно обективен поглед, отстоява своите непреходни ценности и се отличава с иновативност.

Днес светът се бори с проблеми, с които хората не са се сблъсквали никога досега. Кризи, които носят наднационални предизвикателства, и само подготвеният млад човек може да има очи, които да откриват вярната посока.

Но как да откриваме вярната посока, ако нямаме ориентира, оставен ни от нашите учители и наставници? Днес нашата човешка, приятелска и огромна благодарност е отправена към всички тях. Как щяхме да се научим да разбираме кодираните в политическата реторика думи без уроците на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган? Неговите прогнози се оказаха за нас, младите хора, повече от съдбоносни и прозорливи. Времето потвърди максимата, че доверието изгражда устоите на съдбата ни.

Уважаеми д-р Ахмед Доган, приемете благодарностите на всички млади хора на ДПС за възможността да бъдем част от една мултикултурна, развиваща се, модерна и политически грамотна либерална организация. Съдбата на всички нас е такава и заради безрезервната подкрепа, оказвана от нашите по-големи приятели и ръководители. И когато говорим за поколенческа връзка, тя е повече от видима - първият председател на Младежко ДПС Мустафа Карадайъ днес е председател на ДПС.

Пораснали и зрели сме, когато се научим да вземаме решения, ръководени от националното осъзнаване и отговорност към страната ни.

Младият човек трябва да има кауза. Ако каузата на моите родители е била и запазването на етнокултурните различия, то нашата кауза е и достоен живот, и равноправие, и развитие на малкия и средния бизнес. Вероятно поколението на нашите деца ще има и друга кауза.

Стълбовете, които са в основата на държавността и определят най-важните фактори за просперитет не само за нас, но и за обществото, се опират на политическия, икономическия и обществения стабилитет.

Много политически организации определят младите хора като обект на политиката. За разлика от тях младият човек в ДПС е и субект на политиката. И неведнъж сме обсъждали именно това. Над 80% от хората вярват, че системата не работи за народа, а за други, някакви външни за тях интереси. Това личи ясно както от изборните резултати, така и от политическите решения.
Днес този казус е фундаментален. И тук визията на членовете на нашата младежка организация е, че ние се отличаваме от другите именно със своята обективна позиция и остра критика към неправдите и социалното неравенство.

Това ни прави както най-голямата либерална младежка организация в България и Европа, така и най-подготвената. Това място не ни е отредено завинаги, за него трябва да работим всеки ден. Защото модерният човек е редно да се раздели с подчинението си към временната власт и липсата на загриженост за съдбата на другите. Няма бъдеще без уважение към родителите, приятелите, учителите. А защо не и към организацията, изградила цяла плеяда от уважавани личности?
Лидерството в социалните медии изразява едно напълно ново общуване.

Мудността е непростим порок за младия човек. Остарелите формули нямат място в нашата среда. Всеки е достатъчно образован, мобилен и подготвен. Активността е средство за прокарване на интереси, разбирания, мнения и дори философия за просперитет. Ето защо предлагам да бъдем лидери в своята лична медия. Във всекидневното ни общуване. Това, което искаме да виждаме, е динамичност, активност, национална отговорност.

България и нейните млади хора имат нужда от друго управление, с друга философия и модел. Управление, което компетентно и отговорно, залагайки на потенциала на нацията и на самите млади хора, ще е способно да създаде условия за постигането на такъв социален статус, който да ги зареди със самочувствието на достойни граждани на ЕС.

Ще споделя нещо лично с вас. Бих искал България да има президент на интелекта. Президентът да говори по обществените проблеми на страната, а не да развива теми извън дневния ред. Президентът да бъде преди всичко национално отговорен, да олицетворява истинското лице на гражданите. Днес ние ставаме свидетели на подмяна на фактите, пренаписване на история и, меко казано, политическа недалновидност.

Оттук следва, че се нуждаем от нещо, което да формулира правилен, адекватен на деня и събитията политически дневен ред. И това нещо е революцията в изкуството на демокрацията. Намирането на съгласие и реална либерална стратегия. От една страна, чрез това ново поведение политическата класа и онези, които вземат решенията, имат задача да създават чувство за реалност, от друга - те самите да въвеждат вярвания и ценности, съчетаващи потребностите на ХХI век.

Накрая няма да цитирам умовете на цивилизацията, а чистосърдечно бих искал да поздравя всички млади хора на ДПС с осемнадесетия рожден ден на организацията. Бъдете ведри, подготвени и активни млади хора!
Честит рожден ден!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай