Митът за бежанци джихадисти храни десните политици

Митът за бежанци джихадисти храни десните политици  | StandartNews.com

Опасността групировки като "Ислямска държава" да вкарат незаконно бойци в Европа под прикритието на огромната вълна от мигранти е доста по-малка, отколкото предполагат някои политици, казват специалисти по сигурността с близки връзки с правителства и разузнавателни служби.

Според граничната служба на ЕС "Фронтекс" до края на юли в ЕС са влезли повече от 300 000 мигранти и бежанци, главно през Италия, Гърция и Унгария. Притокът продължава със същата сила през август.

Щом влязат в Шенген - зоната без граничен контрол на блока - новопристигналите, много от които от страни като Сирия и Ирак, където "Ислямска държава" контролира големи райони, са свободни да пътуват в 26 държави без ограничения или проверки.

Това кара антиимигрантски партии като италианската Северна лига и британската Партия за независимост на Обединеното кралство да отправят злокобни предупреждения за заплахата от проникване.

Дори генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред репортери през май: "Разбира се, един от проблемите е, че може да има чужди бойци. Може също така да има терористи, които се опитват да се скрият... да се смесят с мигрантите."
Но подобни предупреждения се посрещат със скептицизъм от специалисти по сигурността, които изтъкват, че потокът от бойци е главно в обратната посока - от Европа към Близкия изток.

"Ислямска държава" няма нужда да изнася бойци към Европа, защото внася бойци от Европа", каза бившият агент на френското разузнаване Клод Монике, който ръководи Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност в Брюксел.
"Има пет-шест хиляди европейци, които са в Сирия или са били там, а други заминават по всяко време. Така че е трудно да се види каква полза има ИД да изнася сирийци или иракчани - хора, които говорят арабски, които познават Ирак и Сирия и които са й нужни там", заяви той.

Идеята за укриване сред големи групи мигранти може да изглежда донякъде привлекателна за европейски доброволци, които са обучени и са се сражавали в Ирак или Сирия и искат да се върнат незабелязано у дома. Но рисковете са големи.
Според Международната организация по миграция почти 3600 човека са загинали през последните 12 месеца при опит да стигнат по море до Италия, Гърция и Испания, като тези данни бяха оповестени преди в четвъртък да бъде съобщено за потъването на още един кораб край бреговете на Либия и за откриването на труповете на 71 бежанци в камион в Австрия.
Дори тези, които оцелеят при пътуването към Европа, се сблъскват с ужасяващи условия по пътя и с перспективата да бъдат задържани и щателно проверени при пристигането си.

"Това е доста труден път за идване на терористи в ЕС. Има множество по-лесни пътища за промъкване" - например с помощта на подправени документи или откраднати паспорти, каза Магнус Рансторп от шведския Национален колеж по отбрана.
Има обаче информация за поне един случай на арестуван мигрант по подозрение в тероризъм.

През май италианската полиция арестува 22-годишния мароканец Абделмаджид Туил, заподозрян в принадлежност към група от ислямистки бойци, отговорна за нападение, при което бяха убити 22 човека в музея "Бардо" в Тунис на 18 март.
Италианските власти казват, че той пристигнал в Сицилия месец преди това заедно с група мигранти, тръгнали с лодка от Либия. Туил казва, че е невинен и води борба да не бъде екстрадиран в Тунис.

Специалисти по сигурността казват, че има още една причина, поради която ИД няма нужда да си дава твърде много зор да вкарва незаконно хора в Европа: на място вече има достатъчно бойци "вълци единаци". От май миналата година смъртоносни нападения се извършват от Брюксел и Париж до Копенхаген от хора, които живеят в Европа и са в състояние да пътуват свободно на континента.

Мъжът, обвинен от френската прокуратура в "опит за предумишлено убийство с терористични подбуди" във високоскоростен влак на 21 август, е мароканец, живял в поне пет европейски страни, според следователи. Според специалиста по радикализация в "Кингс колидж" в Лондон Шираз Махер идеята, че "Ислямска държава" използва мигрантската криза, за да вкарва тайно бойци в Европа, "не е немислима", но "до известна степен това се използва по популистки начин от политици от десницата".

"Точно сега те нямат спешна необходимост да пращат хора", каза той. "Това обаче може да се промени с времето", заяви Махер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай