Мисли, когато броиш до 12

Младите имат право на собствените си грешки, те са част от израстването

Мисли, когато броиш до 12 | StandartNews.com

Тези дни нашите деца ни изтезават с едно от най-важните знания, които са получили в своя 19-годишен живот - умението да броят до 12. Е, няма кой да им го отнеме, и ние го правехме навремето. Вярно, нямаше толкова силикон, алкохол и чалга, но всеки от нас по свой собствен начин е превърнал абитуриентския си бал в преживяване, което само по себе си би трябвало да бъде неповторимо. Дори и само защото родителите ни бяха казали така. И ние го казваме сега на децата си.

Помните ли как изтеглихте бърз кредит от телефон, оповестен на табелка в кварталната градинка, за да може малката Ви принцеса да бъде най-красивото патенце на бала? Или за да може Вашият непрокопсаник да впечатли най-красивата принцеса, като й цъфне с кола, чийто наем надминава месечната Ви заплата? Кой е виновен за абитуриентските изцепки ли? Нека да познаем от три пъти!

Иска ми се в тези дни да кажем нещо друго на нашите деца - ако искате да слушате чалга, слушайте я, тя също е един етап от израстването. Но

не карайте без колан и не излизайте през прозорците

това може да се окаже етап, при който израстването е приключило. Бъдете себе си! Ако искате да учите нещо, направете го. Ако не искате да учите, не слушайте родителите си. След време вашето призвание ще ви удари вероятно по-силно, отколкото сте го чувствали в края на 12-ти клас. Именно това е нещото, което трябва да търсите. Ние, възрастните, смятаме, че вие сте по-неграмотни от нас, знаете по-малко от нас и четете по-малко от нас, и това може би е така. Но вие живеете в свят, в който ние няма как да навлезем. Още преди хиляди години един мъдър човек е казал, че съвременните млади не ценят науката и не уважават възрастните, и предполагам, че след около 50 години ще го кажете и Вие. И всички ще бъдем прави - младите идват след нас, точно за да ни дразнят с младостта си, с това, че правят собствените си грешки и не искат да чуват за нашите. Вярно, някои от вас ще купонясват с дуета Слави-Криско. Други с Дара. Трети, не дай Боже, с Азис. Предполагам, че това няма да ви попречи на по-късен етап да потърсите и друга музика.

Или, може би, да откриете друг свят

Преди 20 години в "Чикаго трибюн" бе публикуван един коментар, обръщение към абсолвенти, в който акцентът бе "Не забравяйте плажното масло". Скъпи абитуриенти, никакъв друг по-ценен съвет няма да получите от нас, защото Вашият живот ще бъде такъв, какъвто си го направите. Ние направихме грешките си и изтърпяхме техните последствия, време е да ни последвате. Няма по-ценно нещо човек да оцени сам собствената си грешка и това, че е купонясвал с чалга на бала си, едва ли е трагедия. Дори ако му я вменява цялото родителско войнство. Може би дори това, че си си сложила силикон за бала, също е част от израстването, макар че тук мога да навляза в лек спор. Но ако това те прави щастлива, нека. И все пак, не забравяй за предпазния колан по време на бала. Не излизай твърде много навън, когато броиш до 12. Някой те обича.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай