Министрите да ходят по-често при кметовете

Министрите да ходят по-често при кметовете | StandartNews.com

До 9 октомври продължава гласуването за първия национален конкурс "Кмет на годината" и "Кмет на гражданите", организиран от портала Kmeta bg. По този повод изпълнителният директор на Kmeta.bg Боян Томов коментира инициативата и главните проблеми пред местната власт.

Конкурсът "Кмет на годината" се провежда за първи път. Според регламента на надпреварата кметовете на всички 264 общини гласуват онлайн за своите колеги, за да излъчат победител в различните категории. Всички жители на населени места пък избират кой да е носител на приза "Кмет на гражданите".

Кметът е общински чиновник, не е дерибей в града. Ако не е построил структурата си добре, няма как общинската администрация да работи и това си личи.

Темата за децентрализацията и българските общини е много важна. Ние я оставяме малко назад, защото повече гледаме жълтите павета отколкото регионите. Аз призовавам всички министри, всички хора, които се занимават с оперативните програми, да помагат на българските общини. Европа ги е призовала за децентрализация, Европа ги е призовала, че трябва по някакъв начин да дадем повече свобода на българския кмет. И вярвайте ми, откакто е създаден Kmeta.bg порталът на българските общини, в рамките на една година, аз много пътувам и виждам какво е - хората въобще не се интересуват от ДПС, БСП, ГЕРБ. Хората си имат кметчето, където ходят и му се оплакват за всяко едно нещо. За тях той е най-важният човек. Те не стигат до жълтите павета.

Хората са болни. И те са болни, защото няма човек, който да им каже една хубава дума. Хората имат проблеми с безработицата, имат проблеми с дупките, имат проблеми, че тяхната улица не е осветена и няма как да се приберат, имат проблеми, че не са виждали на живо полицай. Това са проблемите на хората. Но най-големият проблем е при нас, които сме в София, които не излизаме от периметъра на паветата, независимо дали са жълти или са друг цвят и забравяме регионите. Вие представяте ли си от Чепеларе кметът как идва всяка седмица и чука на вратите на институциите. Затова призовавам Пламен Орешарски, защото той е един интелигентен човек, независимо, че е в една неприятна обстановка, да накара министрите и експертите си да ходят при кметовете. Защото на един кмет, който има малко пари като бюджет и малък ресурс, вие представяте ли си, аз познавам десетки кметове, където по два пъти идват от далечни дестинации и пътуват с кола, за да могат да решават техни проблеми.

Боян Томов пред БНТ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай