Международната търговия е пътят за Украйна

Международната търговия е пътят за Украйна | StandartNews.com

Последствията от обявяването на мораториум от страна на Украйна по облигационно плащане на стойност 3 млрд. към Русия коментира пазарният анализатор Владимир Сиркаров в редовната си рубрика в предаването Investbook с водещ Дориана Ранкова по Bloomberg TV Bulgaria.

Украйна може да подобри своето бъдеще, ако развие потенциала си чрез международната търговия, каза Сиркаров. Той отбеляза, че въпреки всички негативни новини около Киев напоследък падането на митата на Украйна спрямо ЕС в някои сектори е пътят за стабилизиране на страната.

"По предварителни прогнози, ако подобни действия продължат и в бъдеще, икономическият ефект ще бъде положителен и за ЕС, и за Украйна", добави Сиркаров. Той отбеляза, че колкото по-бързо Украйна направи реформите, поставени като условия за отпускане на заеми от МВФ и ЕС, толкова по-бързо ще си стъпи на краката, но този процес ще е доста дълъг.
Според него мораториумът върху плащането на дълга на Украйна към Русия е "малко или много един политически акт в неговата същност".

"Интересно е какви ще бъдат ответните реакции от страна на Русия. Със сигурност те ще бъдат свързани със съдебни дела. От пресконференцията на Путин се даде ясно да се разбере, че оттук насетне ще се задълбочават икономическите различия и противоречия между Украйна и Русия. Очевадно е, че той е бил готов, или по-скоро е прогнозирал такива действия", отбеляза Сиркаров.

Investbook се излъчва всеки делничен ден от 20.00 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай