Малките в ЕС трябва да играем заедно

Малките в ЕС трябва да играем заедно | StandartNews.com

Новият посланик на Кралство Белгия Аник ван Калстър е дипломат с опит в икономиката. Преди да влезе в дипломацията, е работила в белгийския Съвет за външна търговия. Първият й дипломатически пост е в Бейрут. След това се занимава с икономически и социални въпроси към белгийския кралски двор като съветник на принцеса Матилда. От август 2008 г. до юли 2012 г. е посланик на Белгия в Абу Даби. Омъжена е, има три деца.

- Ваше превъзходителство, малко след началото на мандата Ви в България се състоя Седмица на Белгия у нас. Какви бяха акцентите на събитието?

- Тази традиционна седма поред Седмица е резултат на сътрудничеството между посолството на Белгия и Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург. Имаше различни прояви. Но основното бе да представим най-доброто от Белгия пред България, като и по възможност да го "оженим" за най-доброто от България. Така сътворихме деликатеса "домат-скарида". В Седмицата участваха хора на бизнеса, културата и други български представители. Тази година наградата на Бизнес клуба "Пръв сред равни" получи компанията "Солвей соди". В края на седмицата демонстрирахме сътворяване на шоколадови фигури. Имахме и концерт на групата "ЖОН ТУЖУР", чиято музика е сбор от музикалното богатство на различни европейски народи.

- Какви ще бъдат приоритетите ви като посланик?

- Приоритетите ми са в три области. Политиката, икономиката, както и гражданското общество. Ще се стремя да привлека тук още белгийски инвеститори, да допринеса за разширяване на търговията, диалога между хората от двете страни, човешките контакти между бизнес средите и други българи и белгийци.

- На кое място е сега Белгия по инвестиции в България?

- Средно за последните десет години белгийските инвестиции са на седмо място. В момента е важно посолството да потърси начини да улесни и засили съществуващите добри контакти. Сега се срещам с много бизнесмени и хора от други среди, за да видя кой е най-добрият начин да се изпълни тази задача. В политическата област, трябва да развиваме диалога между Белгия и България за намиране на общи наши интереси в рамките на ЕС, както и за изработване на обща позиция. България и Белгия не са големи страни като Германия и Великобритания, така че интересите ни са по-различни от техните.

- А какви бяха първите ви впечатления за бизнеса в България?

- Порази ме големият брой малки магазини и други малки бизнеси. Явно, че мнозина от българите са предприемачи по дух, а това е много добър знак за хората и обществото.

- Била сте съветник на принцеса Матилда. С какво обогати кариерата ви този пост?

- Беше много интересно, защото кралската фамилия в Белгия се стреми да е близо до обикновените хора. В двореца се приемат хора от различните слоеве на обществото. Съпругът на принцеса Матилда е почетен президент на белгийската Асоциация за чуждестранна търговия. Четири пъти в годината ние ходехме на важни търговски визити в страни извън ЕС. Така през 2006 г. посетих България.

- Имате голямо семейство - съпруг и три деца. Как успявате да балансирате кариерата си със задълженията на съпруга и майка?

- Винаги се развеселявам на този въпрос. Защото си представям как би реагирал съпругът ми на подобно питане. Смятам обаче, че решението е в доброто партньорство между съпрузите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай