Мълчанието ще ражда повече несигурност

Мълчанието ще ражда повече несигурност | StandartNews.com

Спешни промени в Наказателния кодекс изготви и предложи БНБ заради опитите за дестабилизиране на банковата система у нас. С новите текстове се криминализира всякакво публично говорене за банките и другите финансови институции. От 2 до 10 г. затвор грозят разпространителя на слухове срещу банките, гласят поправките в закона. Предложенията бяха внесени в деловодството на Народното събрание от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев. За коментар на предложените текстове потърсихме водещи юристи - Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи и топадвоката Янчо Трончев.

Мълчанието ще ражда повече несигурност

Христо Иванов, БИПИ

Предложените текстове в НК създават твърде широко поле за несигурност. Необходимо е ясно да бъдат изключени хипотези, в които човек без да знае, че информацията е невярна или заблуждаваща, добросъвестно се позовава на нея, както и такива, в които е трудно да се прецени дали определена информация би произвела банкова паника или подобни ефекти. Финансовата информация е доста технически сложна материя. Дори и специалисти често интерпретират по различен начин една и съща фактология. Ако погледнем какво пишат световните икономически умове, примерно за състоянието на американската икономика в един и същи момент, какви са коментарите в "Уолстрийт Джърнъл" и "Ню Йорк таймс", ще видим диаметрално различни интерпретации на едни и същи данни и показатели. Ако за такава материя създадем такъв риск от наказателно преследване, това означава журналистите, пишейки за банките, да започнат много сериозно да се замислят дали си струва да напишат за нещо, без да знаят дали то няма да се окаже атакуемо. Това е вредно не само очевидно за свободата на словото, но и преди всичко за самата банкова система. Защото всъщност вместо да стабилизира доверието в нея, вместо да увери ползвателите на банкови услуги, че всичко е прозрачно и ясно, че няма съмнения, то, напротив, ще наложи едни задръжки за писане за състоянието на банките, които рефлектират върху това, че ще се увеличи непрозрачността на сектора и неосведомеността на хората. По този начин ни най-малко не се способства за формиране не едно добре осведомено и рационално спокойно публично мнение за състоянието на банките. Така че този текст сам по себе си е недообмислен и ако изобщо трябва да се търси решение на тази ситуация и някакво предпазване от бъдещи подобни в посока криминализация на някакви действия, той трябва много сериозно да се преосмисли.

На второ място и по-важно, поставям изобщо под съмнение необходимостта да търсим решение на тази ситуация чрез НК. Дълбоката причина за това, което се случва, е, че в България има огромно недоверие в ключови институции на държавния ред и на демокрацията. Огромно недоверие в прокуратура, в независимите регулатори, в медиите, в парламента и политическите партии. Колкото по-дълго време пребиваваме в това състояние, толкова по-рисковано е то. Това недоверие се трупа в основите на цялостната ни държавна сграда, минира я и може да бъде детонирано във всеки момент от най-различни фактори и да засегне всяка сфера на живота ни. То сега удари банковата система, но следващия път ще удари болниците или кой знае още къде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай