Страхът от затвор ще пази банките

Страхът от затвор ще пази банките | StandartNews.com

Спешни промени в Наказателния кодекс изготви и предложи БНБ заради опитите за дестабилизиране на банковата система у нас. С новите текстове се криминализира всякакво публично говорене за банките и другите финансови институции. От 2 до 10 г. затвор грозят разпространителя на слухове срещу банките, гласят поправките в закона. Предложенията бяха внесени в деловодството на Народното събрание от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев. За коментар на предложените текстове потърсихме водещи юристи - Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи и топадвоката Янчо Трончев.

Страхът от затвор ще пази банките

Адвокат Янчо Трончев

Предложението на БНБ за допълнение на Наказателния кодекс с оглед на последните събития не е лишено от смисъл. Проектът за член 252а НК е норма, която може да бъде систематично поставена в раздела "Престъпления против паричната и кредитната система". Според текста "Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години." Според мен е недостатъчно конкретизиран, а по-скоро бланкетен - как да се разбира и тълкува например "...други сведения", както и самото понятие "информация", какво значи "паника" и т.н.?

Безспорно е, че когато обществените отношения налагат, а в случая се касае за злонамерено разпространяване неверни сведения, анонимки и всякакви такива, е възможно, а понякога и наложително, да се криминализира едно ново деяние, което досега не е било предвидено в нито един състав на НК. В случая обаче е важно не толкова с какво наказание ще се наказват извършителите на такъв вид деяния, а тяхното търсене, разкриване и носене на наказателна отговорност. Защото и сега има текстове в наказателния закон, по които подобни действия могат да се квалифицират - например член 107, член 326 от НК и др., но колко лица има подведени под отговорност, респективно осъдени? Мисля, че няма! С други думи, една законова промяна в Наказателния кодекс сама по себе си не може да постигне целите, за които е създадена, ако не води до съответното прилагане от правозащитните органи. Затова считам, че подобен вид законодателни промени трябва да се извършват от експерти, не прибързано, за да има ефект от приложимостта на съответната норма.

Личното ми мнение е, че законодателят трябва да откликне на промените в обществените отношения за разпространяване неверни съобщения за банки и финансови институции. В този смисъл подкрепям предложението на БНБ, тъй като то по същество ще има превантивен ефект, тоест всеки ще се замисли, преди да разпространи неверни твърдения за банки и финансови институции, под страх от наказателна отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай