Македонско салтомортале

Македонско салтомортале | StandartNews.com

 

Заев бързо се поправи за Илинденското въстание, но до референдума ще има още провокации

Проф. д. н. Нина Дюлгерова

В разгара на лятото политиците явно не почиват. Всеки ден изявления, решения и действия доказват, че без тях не може. Почивка не, но новини – винаги. В духа на утвърдилата се през последната година идилична картина на активни контакти и диалог между балканските лидери, най-вече на България и Македония, се организира честването на 115-годишнина от Илинденското въстание в Благоевград. Поклонението на двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев бе поредното доказателство за стремеж към загърбване на многогодишната неприязън и вражда в името на бъдещата съвместната евроатлантическа общност. Протоколните речи и изявления на 2 август не предвещаваха скандала, който се разрази два дни по-късно.
Изказването на Зоран Заев в Скопие пред телевизия 1ТV, че Илинденското въстание е македонско първоначално не предивзика реакция. Едва след изказването на Корнелия Нинова по този повод, вече на 9 август премиерът Бойко Борисов недвусмислено заяви, че България може и да не подкрепи членството на Македония в НАТО и Европейския съюз. Ситуацията стана още по интригуваща, когато на следващия ден Зоран Заев се отказа от думите за македонския характер на българското Илинденско въстание.
Как може да се тълкува това политическо салтомортале?

Македония е държава, която съществува на магия

Нейната история вече 140 години след формирането на Берлинската териториална система е неизменна част от международната политика, но и болка и страдание за разделените от Берлинския конгрес 1878 г. българи. Политическите метаморфози с населението на балканските провинции на Османската империя, които след балканските войни, и двете световни войни, чрез прекрояване на границите устойчиво бяха в голямата си част ситуирани в Югославия и Гърция, до голяма степен определят целенасочения геноцид към преобладаващото през по-големия исторически период българският характер на населението в Македония. Вече повече от 70 години обаче, в рамките на бивша Югославия, а след това и като самостоятелна държава, Република Македония има достатъчно устойчив език, култура и съмнителна, но устойчива история на Македония. Ирония предизвиква твърденията за хилядолетната македонска история и смяната на думата „български" с „македонски" във всички документи от 19 и 20 век.
Какво всъщност се случи през последните седмици в света и на Балканите? САЩ активира своята позната през последните години формула на натиск и елиминиране на конкуренцията. Икономическите санкции и наложени мита за няколко дни бяха наложени на Китай, Иран, Турция и Русия. Това веднага доведе до срив на съответната национална валута, което през следващите седмици ще има съответните резултати с предсказуемо социално напрежение и политическа неустойчивост. Паралелно с тези процеси на Балканите

също прехвърчат искри най-вече на сръбска основа

Идеите за промяна на границите между Косово и Събия в контекста на териториални компенсации едва ли може да се приеме за нещо друго, освен за провокация. В същото време македонският премиер в изявленията си преминава през безконфликтност-провокация-извинение. Не трябва да се забравя, че той е проводник, а не инициатор на национална политика. Явно някой от двигателите на съвременните балкански процеси се нуждае от интрига, която да провери границите на търпимост най-вече на българските лидери. Илинденското въстание безспорно е част от българската история. Днес и сега може да се каже, че реакцията на София е адекватна. Остава обаче въпросът защо българската дипломация не реагира веднага. Не се и съмнявам, че посолството ни в Скопие е информирало министерството, но едва след изказването на лидера на БСП имаше държавно изразена позиция. Явно през следващите седмици до 30 септември, когато ще се проведе референдумът в Македония, ще има още подобни провокации. „Историческият договор" за добросъседство от преди година е документ, но не и политическа реалност.
Изказването на Зоран Заев е клише от миналото, но то вероятно в друг вариант ще бъде повторено. Македония има съмнително минало, но бъдещето й едва ли ще е сигурно чрез подобни овехтели провокации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай