Любомир Христов: При този трафик в София всеки ремонт е проблем

Любомир Христов: При този трафик в София всеки ремонт е проблем | StandartNews.com

Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта на Столична община

- Г-н Христов, бяхте на инспекцията на трамвайния път на бул. "България". Как ще се подобри обслужването на гражданите след завършване на проекта?

- Този проект е част от по-голям проект за интегриран градски транспорт, който се финансира от ОП "Регионално развитие" и включва още няколко компонента в себе си. Основно - доставката на тролеи, която е в ход на изпълнение, изграждането на система за управление на трафика, система от електронни информационни табла, които ще предоставят информация на спирките в реално време на пътниците, разбира се, рехабилитацията на трамвайното трасе по бул. "България". Паралелно реализираме друг проект за доставка на нови трамвайни мотриси, които ще бъдат пуснати по обновеното трасе. Очакваме, след приключване на рехабилитацията, средната скорост на движение да се увеличи от 16 км на 19.5 км по предварителни разчети.

- Какви дейности ще бъдат извършени на бул. "Цариградско шосе" на моста на 4-ти километър?

- Бул. "Цариградско шосе" тази година ще бъде ремонтиран основно между моста на 4-ти километър и съоръжението, което е на бул. "Ал. Малинов", на разклона за аерогара София, както и целият участък, разположен между тези две пътни съоръжения. Реконструкцията предвижда цялостен ремонт на двата моста, преасфалтиране на локалите и на главните пътни платна на бул. "Цариградско шосе", реконструкция и ремонт на пешеходните зони към тези участъци, както и два подлеза. Този при Орлов мост, чийто ремонт вече приключва, ремонт на подлеза на Окръжна болница и автомобилния тунел, които минава в зоната на магазин "Бриколаж". При неговата реализация не предвиждаме цялостно спиране на движението по булеварда, по-скоро стесняване на броя на активните ленти.

- Упрекват ви за тапите в трафика, какво ще препоръчате на шофьорите - алтернативни маршрути или да си чакат в задръстванията? Има ли алтернативи на трасето на бул. "България" например?

- Зависи от това накъде са се отправили. Истината е, че София е проектирана и изградена по начин, по който съществуващата инфраструктура трудно може да поеме огромния автомобилен трафик. Действително, основните пътни ремонти, които се изпълняват тази година, следващата, стесненията, които сме принудени да направим във връзка с изграждането на метрото например, се отразяват на автомобилното движение. Именно за това, освен инвестициите в изграждане на нови улици, кръстовища на две нива, огромни средства се инвестират в развитието на обществения транспорт. Знаете, че строителството на метрото продължава и към момента от Бизнес парк Младост до летище София. Така че се работи за модернизацията на обществения транспорт, доставката на нови превозни средства, които да се явяват една алтернатива вместо ползването на лични автомобили.

- Ремонтът на Семинарията на какъв етап е, в срок ли ще бъде завършен?

- Месец юли е срокът за приключването на този проект, така че с пускането му в експлоатация в известен смисъл ще се облекчи трафикът с оглед на това, че бул. "Симеоновско шосе", алея "Яворов" и бул. "Вапцаров" ще могат да бъдат използвани като алтернативи на някои от другите трасета като бул. "Черни връх" например, където месец юли и август ще набере сила строителната дейност по отношение на метрото, или във връзка с намалената пропускателна способност на бул. "Цариградско шосе".

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай