Летящият цирк на реформаторите

Летящият цирк на реформаторите | StandartNews.com

В България наглед сериозни неща като реформите в образованието и съдебната система, принципите за управление на държавата и политическите партньорства, могат да се превърнат внезапно в комедиен сериал.

От няколко дни насам реформаторите барбар с техните полууволнени и полуизбрани министри обикалят телевизиите и институциите като "Летящия цирк" на Монти Пайтън и разсмиват до сълзи публиката.

След невероятната каша, която забърка с учебните програми, "отпадналия Паисий" и петвековното съжителство, проф. Тодор Танев си организира самостоятелен медиен маратон, по време на който

поръси с шеги и закачки патроните си

от Реформаторския блок. В крайна сметка след "мъжки разговор" с Бойко Борисов професорът по политически науки склони да даде оставката си и да се преквалифицира в премиерски съветник. След тежки препирни лидерите на дясната коалиция успяха да номинират за негов наследник Меглена Кунева. Малко по-късно обаче се оказа, че Гражданският съвет на РБ, който разполага с петима депутати, има сериозни резерви към нейната кандидатура. "Ще изчакам още няколко дни, за да сме единни", с философско примирение промълви Борисов. Вероятността боричкащите се партии в РБ да се спогодят и укротят е малко по-ниска от тази Башар Асад и Ислямска държава да подпишат договор за мир и дружба.

В случая не става дума за отстояване на вечните морални истини, а за най-банално разпределение на постове и кранчета за бюджетни средства. Не е тайна, че

образователното ведомство е "тлъста кокошка"

с бюджет от близо половин милиард лева и управление на структурни фондове в размер на 1.5 млрд. за следващите години. Отделно министерството и подчинените му структури предлагат безкрайни възможности за трудоустрояване на съпартийци и осигуряване на поръчки за обръчи от фирми. 

Освен "ябълката на раздора" в лицето на Кунева, под повърхността на коалицията текат и други гнили процеси. Миналата седмица стана ясно, че са се хванали гуша за гуша и двете "могъщи" партии - БЗНС и НПСД, които са окупирали Министерството на отбраната. Министър Ненчев с ловки административни машинации успя да отмъкне дирекция "Инфраструктура на отбраната" от зам.-министъра си Орхан Исмаилов. През въпросната агенция минават проекти за 20 млн. лв. и загубата на контрол върху тях бе възприета болезнено от партията на Корман Исмаилов. НПСД заплаши да мине в опозиция и като знак за крайното си възмущение поиска да им бъде даден и замминистерско място в просветата при новите рокади.

Покрай салтоморталето на Радан Кънев мнозина смятаха, че блокът ще започне да се държи по-уравновесено след раздалечаването с ДСБ. Вместо това обаче малките десни започнаха

люта битка помежду си за всеки апетитен пост

която затъва в отчайваща дребнавост. Партийните лидери се одумват взаимно и майсторски се препъват един друг с повод и без повод.

Ако реформаторите продължат с нелепите и срамни изпълнения, доверието в правителството ще пострада тежко. Борисов рискува да се окаже в ролята на възпитател в детски дом за деца с девиантно поведение. Вместо да се захване с драматичните проблеми на обществото и държавата, управляващата коалиция се е посветила на задачата да сдобрява и укротява една шепа самозабравили се от властта политици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай