Понеделник,

Криворазбрано съседство

От: Failed to load user -
1384
Криворазбрано съседство
A
A
A

Как и защо лясковският социопат Петко Савов се е сдобил с оръжие и защо полицията даде куп жертви, тепърва ще се нищи от прокуратурата и следствието. Въпросът е защо подобни хора могат спокойно да подготвят кървавия си екшън в продължение на цели години.


Мнозина от "столичаните в повече", въпреки че от десетилетия живеят в София, продължават да въздишат за родното огнище. Особено ако не са скъсали връзката с него и имат непрекъснато база за сравнение с живота там и в мегаполиса, в който се превърна българската столица.


В провинцията наистина няма работа и доходите са по-ниски. Но има все още остатъци от човещина. От тези прастари съседски взаимоотношения, които не оставят стария и болен човек без хляб и лекарства, ако вече му е трудно да отиде до аптеката или бакалията. Където съседът не само ще ти услужи с нужния инструмент, но и сам ще дойде да свърши дребната поправка. Или да отсече изсъхналото дърво в двора, или да подреже асмата, да помогне при пренасянето и инсталирането на пералнята или бойлера.


Но именно това добросъседство понякога може да бъде фатално. Както стана в Лясковец.


Освен битова подкрепа в провинцията хората си оказват и чисто социална такава. Да, Иван пийва повече от нормалното и вдига скандали. И дори бие жена си. "Е, хайде сега, какво толкова, такъв му е характерът, няма сега да топим комшията си пред кварталния..." В конкретния случай това звучи горе-долу така: "Петко е наистина малко шантав и темерут, ама и мене, често казано, ме дразнят днешните хъшлаци. Хайде сега, ще го вкарваме в лудница. Ами майка му, горката, какво ще прави.."И така, Петко трупа пушки и злоба цели четири години. Вместо да се намира в съответното лечебно заведение.
Човешката солидарност е чудесно нещо. И благодарение на нея в българската провинция наистина се живее по-бедно, но някак си по-уютно. Но всяко добросъседство трябва да си има граници. За да не се получават нови "изненади" от лясковски тип.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички