Кристалина притежава качества да оглави ООН

Кристалина притежава качества да оглави ООН | StandartNews.com

Икономист по образование, Кристалина Георгиева притежава качества, с които да докаже защо жена скоро би могла да оглави ООН - институция със 70-годишна история, която е имала 8 мъже на поста генерален секретар. Жените са малко над 50 процента от населението на планетата, така че рано или късно това ще се случи, казва Георгиева, която е еврокомисар по бюджета и човешките ресурси. За 62-годишната българска обаче това може би е повече от теоретичен въпрос. Мандатът на Бан Ки-мун изтича в края на 2016 г. и мнозина се надяват на раздвижване в ООН, а името на Кристалина Георгиева се споменава като възможен негов наследник.

Особено тази седмица, когато тя се среща във Вашингтон и Ню Йорк с ръководители на тинк-танкове и високопоставени международни представители, с които говори за бежанската криза и системата за хуманитарна помощ. Извън опита й като бивш вицепрезидент на Световната банка и втори мандат еврокомисар - и репутацията й на уважаван администратор - тя също така пасва на друго условие: изборът на генерален секретар традиционно става чрез ротация на различните региони в света и според наблюдатели сега е ред на Източна Европа. Запитана директно дали ще се кандидатира, тя възразява през смях: "Споменаването на името ми е голяма чест за мен, но аз имам работа, която отнема цялото ми внимание, и я върша. Моята философия в живота винаги е била да върша работата, която ми е възложена". Дори и да се кандидатира, Георгиева не е сигурен фаворит

. Вече има друга българска, обсъждана като номинация на страната за генерален секретар на ООН и съвсем не е ясно дали регионалната политика, включително настроението на Русия, ще работят в полза на Георгиева. Тя може да се докаже като силен кандидат, като се има предвид опитът й в управлението на ключови части от системата на ЕК, според експерти в ООН. "Мисля, че да си член на ЕК е изцяло политическа работа", казва Едуард Мортимър, който бе директор на комуникациите на бившия генсек на ООН Кофи Анан. "Това означава, че тя има достатъчно голям опит в международната система и е трябвало да отстоява позициите си в рамките на комисията при разясняването и прилагането на европейската политика към други части на света." Георгиева в момента е във Вашингтон за срещата на групата ООН за хуманитарно финансиране, чийто съпредседател е заедно с Султан Назрин Шах от Малайзия.

Георгиева също така трябва да накара американските официални представители да разберат, че Европа е изправена пред наплив от бежанци от Близкия Изток и Северна Африка, точно в момент на финансова криза. Но нейната работа в групата на ООН и предложенията й се възприемат като ударна реч на кандидат, който иска да поеме институция, за която мнозина смятат, че е превзета от корупция и неефективност. Георгиева иска не просто по-голяма координация, а по-голямо сътрудничество между международните агенции, донори и национални правителства, и се оплаква от "конкурентна неефективност". Георгиева казва, че най-голямата промяна трябва да е свиването на разликата между хуманитарната помощ и помощта за развитие. Най-важната препоръка, която ще направим, е за връзката между хуманитарната помощ и помощта за развитие, допълва тя. Това пространство трябва да се трансформира, казва българският еврокомисар. Георгиева казва, че независимо от нарастващото напрежение и руската демонстрация на сила в Сирия, комуникацията и волята за преговори трябва да останат отворени:" Ние трябва да говорим едни с други... Дори по време на Студената война вие всъщност активно създавахте възможности за комуникация. В началото на века беше по-лесно, сега може би е по-трудно, но ние трябва да правим това".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай