Криминален шум за партийни пари

Криминален шум за партийни пари | StandartNews.com

Сагата с Очите и спътниците му потвърди добре известната оплетеност на политиците с подземния свят

Димитър Димитров, политолог

Задържането на Димитър Желязков-Митьо Очите и спътниците му в Истанбул получи силен политически резонанс. Най-вече заради ролята на
Бенчо Бенчев като виден деец на БСП и същевременно ортак на криминалния авторитет. Видя се обаче, че прокуратурата трудно ще формулира каквито и обвинения към него и другия придружител на Очите -бившия депутат от ДПС и екскмет на Руен Нехрин Узун. И двамата вече бяха освободени, макар да се обсъждат публично вероятни обвинения за укривателство.
Освен това ще трябва да се чака решението на турския съд за екстрадиция на Желязков, което може да дойде чак след 60 дни.
До тогава случаят ще поотшуми, като ще имаме и все по-голямо фокусиране върху доказване на виновността на Желязков, а не на спътниците му.
Той вече е бил в затвора и има една от най-цветните криминални биографии - беше убита съпругата му, брат й, след това го стреляха в Слънчев бряг и т.н. Факт е, обаче, че всичко случило се, включително присъствието на Бенчо Бенчев и Несрин Узун в свитата на Митьо Очите
добре илюстрира оплетеността на криминалния контингент с политическото представителство не само на местно ниво, но и на национално. Това със сигурност ще бъде използвано в политическите битки, особено за местните избори, но те са твърде далеч. Парламентът също е във ваканция, което означава, че вместо спорове и обвинения по горещата в момента тема, на сесията през септември най-вероятно ще имаме само няколко напомняния. А и

не знаем дали няма да се случи нещо по-шокиращо в близко време

Този тип операции на прокуратурата са като природните бедствия. Те се случват неочаквано, циклично, много са шумни, много са цветни и имат значение с оглед на информационния поток до следващото природно бедствие, когато ще бъде изместени от друга картинка и други разсъждения, свързани я с климата, я с вулканите, я със земетресения и прочие.
Иначе местната власт често се забърква в скандали заради съпричастност с криминалния контингент. Имаше доста случаи и с кметове, и с общински съветници.
Отделно често местните управи влизат във фокуса на медиите с разточителство. Едни си купуват автомобили за 20 000 лв, при положение, че нямат и 20 000 жители в общината и т.н.
В сегашния случай най-много въпроси има към Бенчев, за когото негови съпартийци казват, че е дарил 20-30 хиляди лева на БСП. В същото време в нито един регистър не е отчетено такова дарение. Открит остава въпросът как така се случва, че

всички знаят, че някой дарява нещо, а пък следи от това няма

Това разбира се, показва и вградената слабост в закона за контрола върху партийните финанси, които в края на краищата се следят от Сметната палата формално и само като счетоводен баланс. Би следвало в самия парламент, партиите, Комисията по бюджет и финанси, някаква работна и каквато и да е група, да е наясно за какво се харчат тези пари, които се получават. Да има материална отчетност, защото иначе сега имаме формална в Сметната палата.
Там се изпращат едни екселски таблици и прикачени документи. И това е всичко. Естествено, че този ред е изключително удобен за политиците. Всеки иска да има колкото се може повече, грубо казано, джобни, безотчетни или формално отчетни пари.
За да се спре това трябва да се промени изцяло реда, както и начина, по който законът се прилага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай