Краят на комисаря Хр. Ив.

Б. заложи онзи ден нов един капан: Радан се дърпа, понеже започва кандидатпрезидентската си кампания. Ако го каже още два пъти, ще го остави без всякакви шансове, макар че той и така няма никакви.

Краят на комисаря Хр. Ив.  | StandartNews.com

И разтеглената дъвка на Бойко

Мъниците от МЗП /Малката Злобна Партия на Костов/ се ометоха от коалицията. Но оставиха във властта един министър и няколко заместник-министри. Старият номер на техния Наместник - той беше в опозиция на първия кабинет на Бойко, развързал си беше отровния език - но докрай държа трима свои заместник-министри в същия този кабинет.

Не беше кой знае колко сложна оперетата, та да не се сети човек, че всичко ще приключи по този начин.

Нищо не остана след нея, освен горчивият факт, че притворството в напълно разядената ни политика стигна до небесата.
Е, остана и поуката, че не бива да биеш прекалено тъпана, когато знаеш, че булката е дефлорирана многократно. Но Бойко не спря и до края да им мъти главите на ония от МЗП с комплименти.

Последното лакомство, което им подхвърли, е, че бил убеден в разума на мъниците.

Това са едни от най-интелигентните хора, събрани в тази партия - рече той. - Може би са по-емоционални. Всеки иска да му се случи всичко веднага.

Вярват ли му - или разбират, че пак ги гъбарка/подиграва. По-скоро е второто - обаче не върви да се изтъпаниш и да кажеш, че си глупак. А са си отбор, сякаш съставен от Иванушка Дурачок.

Б. заложи онзи ден нов капан: Радан се дърпа, понеже започва кандидатпрезидентската си кампания. Ако го каже още два пъти, ще го остави без всякакви шансове, макар че той и така няма никакви. Но Б. иска да подгрее публиката предварително за нищожния ръст на подобни хора. Вече е забравил, че самият той избра Плевнелиев за президент.
Радан се гласеше за главен прокурор и понеже дори той се сети, че това няма да му се случи и насън, сега ще става президент. Как могат да оцелеят тия хора и изобщо МЗП с подобни налудни фиксации? Никак.

Онзи ден пък нова откритие: Б. каза, че Христо Иванов имал две лица.

Добро утро - какво сънува, че прогледна най-сетне?

Проблемът е, че въпросният самодеец изобщо няма лице, никакво.

Сега обаче като нищо някои идиоти могат да го изкарат Че Гевара на несъстоялата се правосъдна революция.
А той се държеше като един най-обикновен комисар - като шаячните момчета след Девети септември 1944-а, които раздаваха купони за олио и захар. Този пък искаше да раздава главни прокурори.

Но при всички положения си оставаше един натрапен комисар.

Един случайник - много удобен за катърите, които се ритат, докато се правят на коалиционни партньори.

Сега си отива, но проблемът си остава.

Няма сито за случайниците.

Колкото по-неподходящ е един човек, толкова по-лесно го навират във властта, и то на най-отговорните постове. Банално е да го повтаряме - обаче това е Прокобата на Прехода.

И да вземат най-после да направят един паметник пред Народното събрание на клетия Нейчо Неев, който чистосърдечно си беше признал: Егати държавата, на която аз съм вицепремиер. А Нейчо беше един титан в сравнение с протестърския шаяк Христо Иванов. Той наистина заслужаваше да му купят един чифт обувки, че изтърка старите си, докато шлайфаше софийските улици, но чак пък министър да го направят, и то на правосъдието?

И какво/кой ще спре тази практика?

Нищо/никой вече не е в състояние да го стори.

На Падишаха това му е удобно - затова непрекъснато повтаря, че не се бърка в избора на коалиционните си партньори.
Интересно, ако му предложат за министър на правосъдието един истински дръглив катър - какво ще рече тогава? Вероятно, пак същото - това е волята на партньорите ни, това ще каже. А тайно, докато няма никой наоколо, ще подритва из коридорите на Министерския съвет катъра.

Б. бе наясно от самото начало, че пуска усойници в леглото си - рекетьори и словоблудци.

Той обаче реши просто да разтегля времето - като дъвка.

Дори балончета не прави и не ги пука в лицето на коалиционните си партньори. Изпушва две пури с някой - и онзи му се пуска и го гледа влажно като любовница.

Б. е цар на тия номера. Може да ухажва и жена, която никой иначе няма дори да погледне.

Тегли дъвката и ги гали по главиците.

Те го плашат с избори, а той тъкмо това иска най-много. Защото се има за Роналдо, макар и от "Бистришките тигри", трябват му нови и нови рекорди - затова иска да оглави още един кабинет. За другото не мисли. Утре Историята ще пише, че е бил три пъти министър-председател и няма да има пояснения под черта. Това му стига.

Рекордът го привлича като нищо друго. А и показността върви с това - обикаля света, галят го по главата, той пък ги целува по брюкселските зелки. И открива пътища - малко ли ви е, бре!

За другото никой не е готов.

А кое е другото - някой сеща ли се вече?

Разбира се, че ще пуши пури с Москов - нали той отговаря за реформата в здравеопазването, която според мнозина лекари е засрана. Но според тефтера на Бойко щяла да икономиса на държавата 390 милиона лева. Ако сте доволни от болничните услуги, след тия икономии трябва да сте два пъти по-доволни, ура.

И вижте какви идиоти са десните леваци - нахвърлиха се алчно на най-важните министерства. Взеха ги никакви хорица - и дори не се попитаха защо Падишаха им ги дава толкова щедро. /Така нарекох Б. още в началото на годината, сетне го заповтаряха като папагали. Няма лошо./

Когато даваш военното министерство на Ненчев, ти просто изтегляш предпазителя от гранатата и му я подхвърляш. Майтап да става - а армията да се оправя, както може. Този Ненчев също няма да си подаде оставката за нищо на света, дори ще се барикадира в кабинета си. Може и в някой танк да се скрие.

Проф. Танев пък вече каза, че е предан на Бойко докрай - сега трябва да внимаваме да не замени в учебниците Ботев с Бойко.

Но Б. се интересува единствено от своята игра.

И днешните протести, колкото и анемични да са те, пак са му изгодни - ще има време, за да си тегли дъвката и да изчислява.

Измислените революцийки на Костовите хора изобщо не го плашат.

Но не е лошо, докато протестират, те пък да си спомнят думите, които веднъж ББ изпусна: Добре, че нашите хора излязоха на улицата, иначе щяхте да се гледате стотина души!?. Отнасяха се за протестите срещу кабинета на Орешарски.

Тъй че въпросът изобщо не опира до оставката на кабинета.

А до дъвката на Бойко - колко още може да се разтегли тя.

***

Още преди години казах на нашите галфони политикани: Как го изпуснахте, бре? Голям зор ще видите с него!
Други публикации на автора можете да намерите в сайта www.kevorkkevorkian.com, както и в сайта vsyakanedelya.standartnews.com, който представя звездни моменти от легендарната програма "Всяка неделя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай