Понеделник,

Кръстева:Евроскептиците са заплаха за България

От: Failed to load user -
1217
Кръстева:Евроскептиците са заплаха за България
A
A
A

Доц. Анна Кръстева

Новият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер балансирано контролира своята програма. 10 страници ясно формулирани приоритети, че има за всекиго по нещо. В нея и България може много добре да се разпознае. Ново мнозинство в Европарламента е съставено от големите партии: ЕНП, социалистите и демократите, и то вече произвежда заявки за политики, които търсят баланс. Този проект не е търсене на дясна политика на Юнкер срещу лява политика на Шулц. Политиката му е правена срещу евроскептиците. В него има много позитивни идеи, които ни харесват: 300 милиарда евро за инвестиции, ново желание да се рединамизира Европа, защото ЕС страда от западане на растежа и загуба на конкурентоспособност. Много добре звучат в България идеите за специфични мерки за младежката безработица. Пакетът за подпомагане на младите хора се разширява и обхваща хората до 30-годишна възраст. Друга тема, която много пряко засяга българските граждани, е миграцията. Юнкер заяви, че той застава с целия си авторитет зад свободното движение на трудещите се, на работната сила. В същото време, миграцията има много лица. Новата ЕК ще търси равновесие и по-фин баланс между бюджетни икономии. Ключовото предизвикателство е тази програма ще се превърне ли в политика?

Промените в правителството на Великобритания, извършени от Дейвид Камерън, показват, че той опитва много твърда игра. Иска да успокои консервативното крило в собствената си партия и да покаже на ЕС, че не се е уплашил. Двамата му кандидати са огледални образи. Филип Хамънд вече не е кандидат, а министър на външните работи, секретар по външната политика. Предложението на Камерън за еврокомисар е Джонатан Хил - лидерът на консерваторите в Камарата на лордовете, който държи твърда евроскептична линия. Хамънд направи емблематично изказване, по-остро от това на Камерън: че по-добре е Великобритания да напусне ЕС, ако не успее да договори своите условия. Камерън, който имитира Фараж, няма да е най-убедителният политически лидер и едва ли ще спечели изборите месец май догодина във Великобритания.

Няма никакви изгледи да се разсее напрежението между еврофили и скептици. Видяхме изключително острите изказвания и на Марин льо Пен, и на Найджъл Фараж. Евроскептиците говорят със собствени гласове в Европарламента. Открита борба се води между евроскептиците и останалите, които правят всичко възможно да не им дадат високи позиции в ЕП. Голямата опасност за Европейския парламент е именно да стане борба на елити вместо категорично обръщане на елитите към гражданите. Заплахата е ЕП да се превърне в игра с нулев резултат, в която, когато да спечелят едните, губят другите. То дори в бизнеса има игри, когато всички печелят, и така и трябва да бъде в добрия пазар. Но демократичната политика е тази, в която всички трябва да печелят. Не едни да печелят, други да губят, защото това създава напрежение.

(Пред Агенция Фокус)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com