Кръстева:Евроскептиците са заплаха за България

Кръстева:Евроскептиците са заплаха за България | StandartNews.com

Доц. Анна Кръстева

Новият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер балансирано контролира своята програма. 10 страници ясно формулирани приоритети, че има за всекиго по нещо. В нея и България може много добре да се разпознае. Ново мнозинство в Европарламента е съставено от големите партии: ЕНП, социалистите и демократите, и то вече произвежда заявки за политики, които търсят баланс. Този проект не е търсене на дясна политика на Юнкер срещу лява политика на Шулц. Политиката му е правена срещу евроскептиците. В него има много позитивни идеи, които ни харесват: 300 милиарда евро за инвестиции, ново желание да се рединамизира Европа, защото ЕС страда от западане на растежа и загуба на конкурентоспособност. Много добре звучат в България идеите за специфични мерки за младежката безработица. Пакетът за подпомагане на младите хора се разширява и обхваща хората до 30-годишна възраст. Друга тема, която много пряко засяга българските граждани, е миграцията. Юнкер заяви, че той застава с целия си авторитет зад свободното движение на трудещите се, на работната сила. В същото време, миграцията има много лица. Новата ЕК ще търси равновесие и по-фин баланс между бюджетни икономии. Ключовото предизвикателство е тази програма ще се превърне ли в политика?

Промените в правителството на Великобритания, извършени от Дейвид Камерън, показват, че той опитва много твърда игра. Иска да успокои консервативното крило в собствената си партия и да покаже на ЕС, че не се е уплашил. Двамата му кандидати са огледални образи. Филип Хамънд вече не е кандидат, а министър на външните работи, секретар по външната политика. Предложението на Камерън за еврокомисар е Джонатан Хил - лидерът на консерваторите в Камарата на лордовете, който държи твърда евроскептична линия. Хамънд направи емблематично изказване, по-остро от това на Камерън: че по-добре е Великобритания да напусне ЕС, ако не успее да договори своите условия. Камерън, който имитира Фараж, няма да е най-убедителният политически лидер и едва ли ще спечели изборите месец май догодина във Великобритания.

Няма никакви изгледи да се разсее напрежението между еврофили и скептици. Видяхме изключително острите изказвания и на Марин льо Пен, и на Найджъл Фараж. Евроскептиците говорят със собствени гласове в Европарламента. Открита борба се води между евроскептиците и останалите, които правят всичко възможно да не им дадат високи позиции в ЕП. Голямата опасност за Европейския парламент е именно да стане борба на елити вместо категорично обръщане на елитите към гражданите. Заплахата е ЕП да се превърне в игра с нулев резултат, в която, когато да спечелят едните, губят другите. То дори в бизнеса има игри, когато всички печелят, и така и трябва да бъде в добрия пазар. Но демократичната политика е тази, в която всички трябва да печелят. Не едни да печелят, други да губят, защото това създава напрежение.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай