Краде ли се, ще има бунтове

Плевнелиев дръпна реч като проповед

Краде ли се, ще има бунтове | StandartNews.com

Георги Даскалов, ekipnews.com

Президентът се обърна към нацията. Речта му беше хубава. Без ирония. По едно време почна да прилича на неделна проповед в църква, доколкото често се позоваваше на патриарха и владиците, а имаше и директно споменаване на две Божи заповеди - не кради и не лъжи.

Според държавния глава две от основните искания на протестиращите са взети направо от Мойсеевия закон - да не ги лъжат и да не ги крадат. Другите две според него са да ги управляват почтени хора и да живеят добре.

Президентът е прочел коректно исканията на протестиращите. Най-честият лозунг по протестите е този - "Спрете да крадете". Протестиращите може да са, както казва Яне Янев, "със средно образование и два пръста чело", но са схванали каква е причината за бедността - кражбите и корупцията.

Искам да кажа, че според международните изследвания България не е най-корумпираната страна в света. Според "Трансперънси интернешенъл" за 2012 г. - България е в по-добрата половина на света - тя е на 75-о място от всички 176 страни. България вече даже не е на последно място сред страните от ЕС - по-назад е Гърция, а на 72-ро място, с една точка повече, е Италия.

Това, което е проблемът с корупцията в България, е, че хората като цяло са много по-бедни, отколкото в Гърция и Италия. А нивото на корупцията е като там.

Ако аз имам 100 кокошки и някой открадне 5, може и да не забележа. Но ако имам 10 кокошки и някой открадне 5, както става в България, имаме голям проблем. Ние просто не можем да си позволим това ниво на кражба на публични ресурси, на изсмукване на парите на хората, което го има в момента.

Има пряка връзка между нивото на корупцията и благосъстоянието на дадена държава и това на нейните граждани. Например най-малко корумпираните страни в света са Дания, Холандия и Нова Зеландия. Те са и сред най-богатите, макар да нямат някакви изключителни природни ресурси. Това са тривиални примери.

Но има и по-нетривиални. Например на 15-о място в списъка е Барбадос. Практически според показателите липсва корупция. Население - предимно бивши роби. Лош материал, както биха се изразили някои. Обаче - БВП - изненада - 22 000 долара на човек. Горе-долу такова е положението и при Бахамите, също напред в индекса - 22-ро място, БВП на човек - над 17 000 долара. И сега България - 7000 долара на човек БВП. Това е. Много хубаво се вижда.

Ние като страна нямаме кой знае какви богатства. Освен прекрасния климат и плодородната земя, което не е малко. Но всичко, което имаме, е плод на труда.

Затова, за разлика от Русия например, където олигарсите крадат и от хората, но предимно от нефта, природния газ и другите ресурси, в България се краде изключително от хората. От заплатите, от цените, от сметките за ток и вода, от всичко. При това, както се вижда от индекса, краде се повече, отколкото е приемливо и отколкото можем да си позволим, ако искаме да има стабилност и да не се тресем на всеки десетина години.

Затова сме на този хал. На всичкото отгоре кражбите деморализират хората. Не ги мотивират за труд. Поради тази причина броят на трудещите се намалява постоянно и съответно - националното богатство не се увеличава, а се намалява. Въпреки бодрите статистики, които идат от банковата система.

Първото нещо, което има да се върши, за да спрат бунтовете, политическите и социалните катаклизми, е това - да се спре краденето. Час по-скоро, с всички средства.

Хората са го разбрали. А дано го проумеят и политиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай