Кой (не) иска мир в Газа?

Кой (не) иска мир в Газа? | StandartNews.com

"Дойче Веле"

Въпреки призивите на международната общност за дълготрайно примирие в Газа Израел и "Хамас" продължават сраженията. Радикалните сили и в двата лагера засега не проявяват никакъв интерес към прекратяване на огъня. Призивът на Съвета за сигурност на ООН към Израел и палестинците за "незабавно и безусловно прекратяване на огъня по хуманитарни съображения" е ясен знак към двете страни в конфликта. За съжаление обаче и нищо повече: декларацията на Съвета за сигурност бе гласувана от всичките 15 страни членки, но тя не е обвързваща в международно правно отношение. Задължителен характер имат само резолюциите на Съвета, но петте постоянни страни членки с право на вето - САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай - не успяха да постигнат единодушие по този въпрос. В тази връзка палестинският посланик в ООН Рияд Мансур отправи остра критика след заседанието и изрази съжаление, че Съветът за сигурност е приел само декларация, в която не се настоява изрично за изтеглянето на израелските части от Ивицата Газа. Говорителят на фракцията на зелените и бивш специален докладчик на ООН за Косово и Афганистан Том Кьонигс също настоява за такава. "Важното в случая е, че призивът за прекратяване на огъня е ясен и беше подкрепен от всички участници - преки и непреки", заяви той за Дойчландфунк.

Съмнително е обаче дали в сегашната си форма декларацията ще повлияе на двете страни в конфликта. Засега изглежда, сякаш те не се стремят към истинско примирие въпреки многобройните жертви. От началото на боевете са загинали над хиляда палестинци - повечето цивилни граждани. Жертвите от израелска страна са 46, от които 43-ма са войници и трима - цивилни граждани. Мнозинството от израелското население изглежда подкрепя твърдия курс на правителството на премиера Бенямин Нетаняху. Според актуално допитване на "Джерузалем пост" 86,5% от анкетираните са против сключването на примирие с "Хамас". Израелският министър-председател заяви за американски телевизионен канал в неделя, че неговата страна ще стори всичко необходимо, за да защити израелското население и да не допусне "една безскрупулна терористична организация да прекратява огъня, когато й е изгодно, за да се въоръжава допълнително и да продължава да обстрелва израелските граждани".

Според някои наблюдатели, "Хамас" печели дивиденти от продължаващия конфликт. "В краткосрочна перспектива организацията ще бъде отслабена във военно отношение, но пък политически ще бъде подсилена", казва Муриел Асебург. Според нея от голямо значение ще бъде и това, дали президентът Абас може да предложи истинска алтернатива на въоръжената съпротива за прекратяване на окупацията и за подобряване на ситуацията в Ивицата Газа. Фатах също трябва да бъде привлечено в преговорите за сключване на примирие, но решението за прекратяване на ракетния обстрел може да вземе само "Хамас", казва представителката на фондация "Наука и политика". Тя смята, че политическото крило на радикалната ислямистка организация продължава да има силно влияние върху бойците на ислямистката групировка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай