Корнелия като Харун-ал Рашид

Корнелия като Харун-ал Рашид | StandartNews.com

Стана известно какво е правила Корнелия Нинова по време на ваканцията си - чела е "Приказките от 1001 нощ". Сигурно е била дълбоко впечатлена от добрия и справедлив халиф Харун-ал Рашид, който като мъдър управник всеки ден се разхождал между хората на пазара, слушал е болките им и пренаписвал заповедите си така, че да ги облекчи. Най-вероятно в този момент Нинова е решила да последва примера му.
Това е една от многото хипотези защо на първия ден от есенната сесия в парламента соцлидерката внезапно обяви, че опозицията яхва тротинетката или велосипеда на недоволството, за да обясни на хората какво им се случва. И да им даде надеждата за по-добро бъдеще с прясно написана от нея нова Визия за България.
Светкавично се появиха две коренно противоположни версии защо го прави.
Едни твърдяха, че 70 000-те хиляди, които напълниха Бузлуджа в края на юли, са й дали политически криле за полет на мисълта към премиерския пост. Още тогава Нинова изненадващо слезе сред електората и под тв камерите близо час даваше автографи на фланелки, шапки и всевъзможни червени аксесоари. Изпращаше поздрави на всяко село и махала, и обещаваше да им отиде на гости. Очевидно сега е решила, че е време да спази обещанието си. И да се увери лично дали това са нейни симпатизанти или фенове на Горан Брегович.
Други твърдяха, че имало лична причина за напускането й. Била толкова стресирана от непрекъснатите нападки от страна на Цветан Цветанов, че предпочитала да се скрие в най-затънтените места, защото само там още нямало кметове от ГЕРБ.
Каквато и да е причината, постъпката й издава двойственост. Хем напуска парламента, хем остава 20-тина нейни хора в него. Донякъде ни напомня за шизофренните постъпки на Радан Кънев в миналия парламент.
"Хей, поле широко...", припяваха червени депутати, които вече са избрани да пътуват с нея в Големия червен автобус и чакат да чуят тежката дума на електора. Дали обаче няма да разберат, че народът не ги иска на власт?
Факт е, че има много хора, които милеят за БСП и гласуват за лявата партия. Но е истина и че откакто Корнелия я пое, тя е тотално дясна и е обвързана с прекалено много хора, които продължават да държат властови ресурси. И подкрепата на селяните с гушкането на козички и овце отдавна не минава за нещо повече от откровен популизъм, който е патент на друга политическа сила. А в обещанията за светло бъдеще вече никой не вярна. Защото управлението на БСП досега доведе само до кризи, банкови фалити и пасти ала "Мария-Антоанета".
И все пак няма нищо лошо Нинова да обиколи страната. Защото заедно с очакваното недоволство заради корупция, местни феодали и мафленски игри, ще се сблъска и с неочакваното за нея доволство от хората за построеното в страната през последните 10 години. Построено с европарите, които бяха спрени докато съпартийците й бяха на власт. Ще има достатъчно време да си помисли как да го надгради и с какви пари. А докато вечер препрочита "Приказките от 1001 нощ" е хубаво да си спомни и другата историческа версия за "Справедливия" халаф. Тази, в която се разказва, че той е паднал от власт след поредното въстание от народно недоволство, което не е успял да потуши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай