Компромисът станал невъзможен

Компромисът станал невъзможен | StandartNews.com

Израел вече не е готов на компромиса с Хамас "спокойствие срещу спокойствие", заяви израелският посланик в София Шаул Камиса Раз. "Не го разбраха, когато можеха, и станаха жестоки. Фактът, че вече разполагат с повече похвати, говори за дълга и продължителна подготовка", изтъкна дипломатът.

По думите му след изтеглянето на Израел от Ивицата Газа през 2005 г. Хамас е започнала активно да се въоръжава и да увеличава мощта си с явното намерение да я използва срещу Тел Авив. Камиса Раз осъди ликуването на Хамас от отвличането и убийството на трима израелски младежи на Западния бряг неотдавна, съпътствано с ракетен обстрел от Ивицата Газа. Осъди и убийството за отмъщение на палестински младеж в Ерусалим, като посочи, че убийците му, трима младежи от едно семейство, също са терористи като тези в Ивицата Газа.

Освен ракетите с по-голям обсег ислямистите от Хамас са с повишена боеспособност и в други направления, стана ясно от думите на израелския посланик в София Шаул Камиса Раз. Той показа кратък видеоклип отпреди два дни, на който се вижда как няколко командоси на терористичното движение се опитват да проникнат откъм море в град Зиким. Но са поразени от израелската армия още на плажа, преди да достигнат кибуца, по който стрелят, докато се придвижват. Освен това израелската армия е установила, че Хамас са изградили мрежи от укрепени отвътре с бетон тунели от Ивицата Газа, излизащи на израелска територия. С явното намерение бойци на организацията да извършват атентати до израелски населени места. Един такъв тунел е бил унищожен преди три дни, докато в него са се придвижвали с експлозиви 7-8 бойци на Хамас, отправили се да извършат атака срещу цивилно израелско население.

Камиса Раз посочи, че всичко е готово и за сухопътна операция в Ивицата Газа и тя зависи от това дали Хамас ще спре с ракетния обстрел или не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай