Киев не е затръшнал вратата към Европа

Украйна просто лавира между ЕС и Русия за по-изгодни условия

Киев не е затръшнал вратата към Европа | StandartNews.com

Димитър Бечев, Европейски съвет за външна политика

Решението на украинското правителство да не подписва споразумението за асоцииране с Европейския съюз е свързано с невъзможността да се намери компромис относно казуса "Тимошенко" и най-вече с това, че президентът Янукович го е страх да направи такава отстъпка. Но все пак съществуват някакви принципи и граници. Затова ЕС, колкото и да иска да задълбочи връзките си с Украйна и да я привлече в своята орбита, не може да направи ход назад по казуса "Тимошенко". Именно в това се корени проблемът. Нека обаче да видим какво ще се случи на предстоящата среща на върха на ЕС във Вилнюс. Защото споразумението е факт и вече е договорено. Така че очаквам случилото се да е предпоследният епизод в отношенията между Украйна и Русия.

Очевидно е, че Янукович блъфира. Той иска да покаже на ЕС, че ако не е с Украйна, тя има и друга опция в лицето на Русия. Говорим по-скоро за опит за натиск върху Брюксел, за да смекчи условията си към Украйна. Защото стратегията, която прилагат управници като Янукович и която се използва изобщо в целия този регион, е именно такава - да балансират между Москва и Брюксел. Ето защо сега залитат към Москва, за да изкопчат по-меко отношение от Брюксел. Но в случая Европа не може да прекрачи границата и да угоди на Янукович, като остави Тимошенко в затвора. Относно мотива за отказа на Украйна - така да възстанови икономическите си отношения с Русия - обяснения винаги могат да се намерят и той в случая се вписва именно в стратегията на баланс с цел извличане на най-много дивиденти от другата страна.

С решението си Украйна всъщност казва на Русия: ако не ни предложите добри условия, ще се обърнем към ЕС, а на ЕС заявява: ако сте много твърди спрямо нас, ние ще ви обърнем гръб и ще се обърнем към Русия. Става дума за тактика на пазарлъка и затова мисля, че този отказ няма да е последната глава в отношенията между ЕС и Украйна. Ако все пак не бъде подписано споразумението, това няма да говори добре за ЕС, защото ще значи, че политиката му с източните партньори не е успешна. Но пък от друга страна на срещата във Вилнюс ЕС ще отчете напредък - договорите с Молдова и Грузия, което не е никак малко и не е за подценяване. Защото сега всички са се фокусирали върху Украйна, но забравят другите две страни. Спрямо България решението на Украйна за отказ от ЕС е негативно, защото ние имаме интерес да развиваме бизнес там. Асоциирането на Украйна към ЕС ще създаде перспективата там да се налагат европейските правила, да се развие по-добра бизнес среда и да има повече предсказуемост, а и политически ще даде повече сила на България. Така че за нас е важно Украйна да напредва. Но смятам, че предстоят месеци на пазарлък и на лавиране. Янукович няма толкова лесно да се включи в митническия съюз между Казахстан, Беларус и Русия, защото той не функционира много добре и няма да му донесе кой знае какви икономически ползи. Това се използва само като коз в пазарлъка с Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай