Катастрофите като политика

Управниците да спрат надцакването с лентички

Катастрофите като политика | StandartNews.com

Животът учи! Повече от всички университети на света! И когато политиците вземат много да се надцакват кой е по-по-най, Негово Величество Животът винаги замахва с една нравоучителна плесница!

Като тази на автомагистрала "Хемус" навръх Преображение Господне (по Юлианския календар).
Двама души загинаха, а петима без време се преобразиха от пътуващи в пациенти след верижна катастрофа на километър "3". Ужасът се спусна само 3 часа преди официалното откриване на връзката на "Хемус" със софийския околовръстен път и точно 10 минути преди лично аз да премина през мястото на трагедията.
Бог знае - ако не бях се забавил 10 минути на бензиностанцията над Ябланица, можеше да се наложи друг да напише този коментар...
Но не това е важното.
Важното е да се сложи веднъж завинаги край на това политическо надцакване

кой кога какво е построил

и кой кога какви ленти ще отреже.
Аман бе, политици!
Не ви ли стана вече ясно, че колкото и да се надцаквате с демагогия - полза няма! И че когато тръгне към урните, народът не измерва нито откритите нови или ремонтираните стари километри магистрали и други пътища, нито пък изчислява броя на прерязаните ленти.
Суверенът преценява кой, как и колко го е лъгал и все по-често гласува "против" - или като избира противната на управляващите бюлетина, или като вместо към тъмната стаичка се оправя другаде, примерно за риба или гъби.
Как да тълкуваме изявленията на експремиера Бойко Борисов от петък и неделя участъкът от автомагистрала "Хемус" да се пусне веднага, освен като чиста проба демагогия?!
"Призовавам министърката на регионалното развитие още днес да бъде пуснато движението по връзката от магистрала "Хемус" за София при гара Яна", заяви в неделя лидерът на ГЕРБ. "След като ние сме построили връзката, единственото, което те могат да направят, е да я пуснат", коментира експремиерът.
Е, пуснаха я!
Само че вместо с плискане на менче с вода, тържествено рязане на лента и официални речи - само с водосвет за здравето на пътниците!
Както по принцип би трябвало да бъде!
Винаги!
За да изчезнат завинаги грозните и смешни надцаквания между политиците кой какво бил построил и кой след него щял да го открива.
За да разберат те веднъж завинаги, че

не те и техните партийки строят, а народът български

Че не на ГЕРБ, БСП, ДПС и други партии Брюксел отпуска многомилиардни фондове по европейски програми, а на България. И че от неусвоените средства губи не тази или онази управляваща или паднала от власт политическа сила, а българското общество - днешно и бъдещо.

Вместо да помълчи в памет на невинните жертви на магистрала "Хемус" обаче, експремиерът Борисов продължи: "Изказвам съболезнованията си към близките на жертвите при катастрофата при пътен възел "Яна". Призовавам премиера Орешарски незабавно да се освободи от министърката на регионалното развитие Десислава Терзиева, а прокуратурата да се самосезира заради престъпното нехайство на строителната министърка, която забави откриването на готовия участък".

Странно. Какво общо има катастрофата, станала на 3 км от новия участък на "Хемус", с неговото официално откриване?! Още повече че трагедията стана преди, а не след него - така че тук дори не можем да търсим и обичайната в такива случаи - след излизане от трафик, изнервеност у водачите. Движението по "Хемус" беше повече от нормално и всички автомобили, включително и тежките, се движеха с максимално разрешената скорост. Кой наистина е виновен, че водачът на камиона, предизвикал ужаса на километър "3", е отклонил за секунда вниманието си или е заспал от преумора или от жегата?!

Дали наистина правителството, което е притискало до последно изпълнителите на обекта да го завършат цяла седмица преди записания в договора им срок? Или може би консорциумът, чиито служители наистина дадоха всичко от себе си?

Ами ако румънският водач беше заспал по-рано? Чия оставка щяха да искат политиците тогава?
Наистина, неуважаеми политици - крайно време е вече да спрете с демагогията!
Нека отсега нататък всеки обект от инфраструктурата на България се пуска в експлоатация само тогава, когато е напълно готов. След полагането на всички подписи и издаването на всички необходими актове.
И това да става така, както вчера - с водосвет за здравето и на тези, които са го изградили, и на тези, които ще го ползват.
Всичко останало е от Рогатия!
И не води до нищо добро!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай