Камикадзета по калъп

Шефът на "Автомобилна администрация" трябва да е експерт, а не политическо назначение

Камикадзета по калъп | StandartNews.com

2207 убити и 27 816 ранени. Това не са данни от гражданската война в Сирия или от размириците в Египет.
Това е черната статистика на МВР за войната по пътищата у нас. Данните обхващат периода от 14 април 2010 до 14 август 2013 година.

Средно по 2 загинали и 22 ранени всеки ден! Въпреки стотиците стационарни и мобилни камери и напук на засиленото полицейско присъствие и растящия размер на глобите.

Наистина - какво от това, че катаджиите висят денонощно, в пек и студ, в дъжд и мъгла по баири и зад храсти да хващат джигитите на пътя, когато колегите им от ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) продават - буквално - шофьорски книжки на неграмотни българи и чужденци - по 1300 лв. парчето?! 800 лв. струва "вземането" на теоретичния изпит (т.е. - решаването на т.нар. листовки), а около 500 лв. - прескачането на практическия. Защо "около"? Защото колкото по-неграмотен е кандидат-водачът (и колкото е по-тъмен тенът му), толкова по-висока е мизата. Останалите получават мечтаната шофьорска книжка срещу твърда сума - 600 лв. за теоретичния и 300 за практическия изпит.

Това е актуалната тарифа в момента, кълнат се щастливци и показват току-що получените си карти за управление на МПС категория В. Безспорно човек, броил такива пари, е зареден с висока доза самочувствие да седне зад волана и да излети като камикадзе на пътя. Всъщност защо отчитам броя на убитите и ранените от 14 април 2010 г., ще попитате. Защото оттогава досега към всички държавни институции у нас започват да валят сигнали за действащи корупционни схеми за "черен пазар на шофьорски книжки", организиран от служители в ИА "Автомобилна администрация". Пазар, който превръща неграмотни хора и чужди граждани, незнаещи български език, в потенциални убийци на хиляди хора не само на пътя, но и по спирките на градския транспорт и по пешеходните пътеки!

Сигналите са подавани от бившия служител на агенцията Иво Кръстев - до премиерите и президентите на България, до Народното събрание, до министрите на транспорта и дори до еврокомисаря по транспорта Сийм Калас. Също като нюйоркския полицай Франк Серпико и Иво Кръстев поведе борба срещу корупцията в системата. 40 месеца по-късно успехът на Кръстев е не по-голям от този на героя на Сервантес Дон Кихот срещу вятърните мелници. Въпреки че само преди 40 дни - на 5 юли 2013 г., при провеждането на изпит в учебен център в София извършена след подаден сигнал проверка установява наличието на 40 предварително попълнени изпитни тестове.

Защо ли? Вероятно екзаминаторите са се упражнявали да не забравят отговорите?! И всичко това продължава напук на монтираните в изпитните зали и учебните коли камери и въведените таблети за решаване на листовките.

На този фон задържането на изпълнителния директор на ИААА Валентин Божков и негови колеги изглежда логично. Странен е обаче мотивът на задържането - "безстопанственост". Да беше Божков управител на някакво стопанско предприятие - разбирам. Но да обвиниш шеф на държавен регулатор, от чиито действия зависи цял един огромен бранш, в "безстопанственост" е, много меко казано, някакво недоразумение. Единственият изход от което е получаването на индулгенция за невинност и то - от съда. Обезглавяването на ИААА в момент, в който започва вторият етап от атаката на турските власти срещу българските автопревозвачи, обаче буди съмнения и за нещо далеч по-сериозно.

Колкото и да се усмихваме на всяко съмнение за дългата ръка на световната конспирация - не можем да не отчитаме обективните факти. Историческият опит сочи, че случайности няма! Дали Божков е прикривал корупционни схеми в агенцията или не - следствието ще установи. По-важното е, докато стане това, на мястото на Божков в ИААА да бъде поставен човек, който защищава интересите на бранша. Не политическо лице, което мига на парцали, когато му говорят за разрешителните СЕМТ или за спазването на международните спогодби AETR, ADR и други.

Наистина - докога шефът на един регулаторен орган ще бъде назначаван политически, вместо да бъде избиран на открит конкурс измежду поне няколко кандидати, които представят своите концепции за развитието на бранша?!

Крайно време е новото ръководство на транспортното министерство да помисли по този въпрос и да направи всичко необходимо за разрешаването му завинаги. Все пак българският автомобилен бранш е сред най-големите и най-авторитетните в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай