Как се взема тапия за италианско гостоприемство

Пицата трябва да те накара да поискаш да я пробваш в Неапол

Как се взема тапия за италианско гостоприемство | StandartNews.com

Проектът "Италианско гостоприемство" се подкрепя от пет италиански министерства - на икономическото развитие, на външните работи, на културното наследство, на туризма и спорта и на политиките за горите. Това е международен проект, целта му е да промотира най-добрите практики и продукти на Италия. До днес италианските ресторанти в чужбина са около 1420 в 54 страни в света. През 2010 г. Unioncamere решава да ползва услугите на италианските търговски камари в чужбина, за да се разпространяват най-добрите практики на Италия. Италианската търговска камара в София е част от мрежа от 80 такива търговски камари в тези 54 страни. До днес има 17 ресторанта, сертифицирани в Италия. Основно в София, но имаме ресторанти във Варна и Пловдив.

За да получиш този сертификат, е необходимо да отговаряш на 10-те добри правила за италианско гостоприемство. Ресторантите трябва да предлагат идентичността на Италия, гостоприемството на италианските ресторанти, начина на подредба на масите, кухнята, менюто, листа с вина, зехтин, опит и компетентност на готвача и продукти с гарантирани наименования. Това са 10-те основни реквизита, които една структура трябва да има, за да може да сложи тази табела.

Камарата не прави оценка. Задачата й е да подбере потенциалните структури в България, да провери дали отговарят на тези 10 реквизита, да събере документален материал - снимки, видеа, и да го предостави на Комитета за оценка, който е един от органите, даващи този сертификат.

Сред основните реквизити са опитът и компетентността. Главният готвач трябва да има не по-малко от 6 месеца опит в подобна структура и 3 месеца обучение или 2 г. опит в сертифицирана вече структура в Италия. Основен реквизит е и познанието на италиански език.

Ако влезете в един италиански ресторант тук, в България, трябва да се почувствате сякаш сте в оригинален италиански ресторант. Трябва да има елементи, които ви напомнят Италия.

Made in Italy не е само храна. Включва и начин на живот, мода, туризъм. Целта е и да се увеличи туристическият поток в Италия, да се стимулира консуматорът, след като е опитал истинска паста, да поиска да отиде в Италия и да я пробва на място. Или в Неапол заради пицата.

(със съкращения от PIN KOD на News 7)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай