Четвъртък,

Кабинет по приходите

От: Администратор -
Кабинет по приходите
A
A
A

Учи се не само от своите грешки, но и от грешките на другите. Колелото вече е открито, казват китайците. За първи път в най-новата ни история Борисов записа рекорд - премиер за трети път. След първите си два мандата той се убеди в поне две неща. Първото е, че каквито и видими резултати в икономиката да прави, ако те не се отразят на социалната политика, хората не ги разбират. Второто – че ако няма отбор от експерти, колкото и да са доверени министрите или колкото и да са важни коалиционните партньори, кабинетът е с кратък хоризонт.

Днес, за разлика от встъпването си в длъжност при предишните две пъти, Борисов изглежда различен. Умислен, улегнал, голям.Говори само за държавни приоритети. Разчита, особено в икономиката, само на доказали се най-доверени хора.
За него това е кабинет на баланса и екипността. А есенцията на управленската програма този път са доходи, образование и борба с корупцията. Все неща, които хората очакват от властта, без значение чии избиратели са.
Вън от съмнение, този път Борисов сам е избирал всеки от министрите. Под мотото - по-малко политика, повече експертиза. Общото е, че всеки от тях познава в детайли системата, която ще ръководи. Или вече го е правил като министър. Или е експерт от кариерата.
Кабинетът изобилства от финансисти. От енергетиката, през социалното министерство, та чак до образованието. Целта е ясна - министрите да боравят по-малко с думите, а повече с цифрите. Речите остават за опозицията, а изпълнение на обещанията - за управляващите.


Успехът до голямата степен зависи от икономическия екип. Гръбнакът му ще е тандемът Томислав Дончев – Владислав Горанов. Те уверяваха хората по време на кампанията, че обещаниятана ГЕРБ са реално изпълними. Сега ще трява да удържат на думата си. Затова и Дончев няма ресор - той ще е вицепремиер по всичко. Решенията на кабинета ще се вземат след като са минали „ситото на Дончев". Горанов пък отдавна не е просто министърът, който трябва да сметне бюджета и да гарантира изпълнението му. След един мандат финансов министър и десетките обиколки на страната, Горанов трябва да събере парите и да ги похарчи, така че да изпълни на 100 процента приетата токущо програма. За да случи ръста в икономиката, в огромна помощ ще е другият топ финансист в кабинета с огромен управленски охит - Румен Порожанов. Както и новият икономически министър Емил Караниколов. През последните 7 години той е другият човек извън Горанов, който е наясно с пълните финансови досиета на фирмите. Като дългогодишен шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Караниколов знае не само историята на всяка сделка, но и как предприятията изпълняват поетите ангажиментите. Кой е реален инвеститор и кой просто е получил парче от баницата по някакви партийни причини на прехода. Той знае как се събират над 200 милиона от следприватизационните задължения и кой умишлено фалира, за да не ги изпълни. Няма как да не знае кои са отраслите, които трябва да се стимулират, за да донесат добавената стойност и да осигурят реален икономически растеж. А той е задължителен, за да се изпълнят обещанията за по-високи пенсии, за 650 лв. минимална и 1500 лв. средна заплата след 4 години плюс двойно увеличение на учителските възнаграждения.


Колкото повече растат заплатите, толкова повече се увеличават приходите в НОИ. Затова и бившият шеф на осигурителния институт Бисер Петков е един от най-подготвените хора. Познавайки системата отвътре, може да каже както как да се увеличат постъпленията в НОИ. така и как да намалят злоупотребите с инвалидни пенсии. Не случайно точно това е първият му приоритет.
В икономическият екип съвсем закономерно се допълва от Николай Нанков. Той бе експертът, който гасеше всеки пожар в регионалното развитие и отговаряше за националната инфраструктура, докато Лиляна Павлова бе ангажирана с изпълнението на основните приоритети на ведомството и кабинета – развитие на регионите, саниране, магистрали. За Нанков няма тайни в системата. Той е наясно както със състоянието на всяка пътна отсечка така и с лобитата в бранша. И досега работеше в тандем с един от най-добре успешните досега министри - Ивайло Московски.
Новият икономически екип на Борисов безспорно е от хора, които познават пробойните в системите си и знаят как да ги запълват. С една дума - екип по приходите. Разходи – всеки може да прави. И ще го прави с удоволствие, ако хазната е пълна. Затова и не случайно, че може би за първи път голяма част от министрите са възпитаници на УНСС – Лиляна Павлова, Теменужка Петкова, Емил Караниколов, Николина Ангелкова, Румен Порожанов, Бисер Петков. За разлика от служебният кабинет, в който изобилстваха научните кадри от Софийския университет.
Случайно или не, в името на отбора, на който Борисов изключително държи - най-голяма е групата на министри по знака на зодияата на Борисов. Такива са още Цецка Цачева, Боил Банов, Емил Караниколов и Красимир Вълчев. А за Близнаците астролозите казват едно: те не просто действат. Те действат изненадващо, но успешно.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички