Кабинет като харакири

Няколко аргументи срещу напъните за сформиране на правителство от РБ-2

Кабинет като харакири | StandartNews.com

Аргументите да има правителство ги чухме. От глупостите около председателството до резонното съобразяване с резултатите от референдума, които за щастие не станаха задължителни. Само че въпреки всичкото смукане на пръстите съставянето на такова правителство ще е тежко, а за някои и фатално, харакири. Да видим защо:

Пълната липса на политическа отговорност от страна на мандатоносителите. На последните избори партиите в т.нар. Реформаторски блок взеха общо 5% заедно с ДСБ и Гражданския съвет, повечето от които гласове са на опозиционното крило в Блока чиито кандидат бе Трайчо Трайков.

Оставащите в РБ имат нулева електорална тежест

и практическа нулева отговорност пред избирателите си, което в историята винаги е водило до безвремие и тежки безобразия.
Налице е сдаването на лидерството в българската десница от страна на ГЕРБ и лично от страна на Бойко Борисов. Заставането зад реформаторите ще се изтълкува като страх от явяване на избори и фалшифициране на заявката за оставка, и ще вдигне не една, а цял кош с топки на опозицията и тъмносините медийни последователи.
Неизбежно е ерозирането на доверието у всеки, докоснал се до това правителство. Нека отново припомним – от явяването си на президентски избори насам Меглена Кунева и движението й се движат в следната скала: 16% - 3,8% /оставане извън парламента/ - една седма от 8% - една седма от 5%. Видно от съдбата на Реформаторския блок и особено от „популярността" на РБ-2 ерозията тук не е случайно събитие, а закономерност.
Подкрепа за кабинет на Реформаторите от страна на ГЕРБ означава отстъпване на политическата инициатива и отлагане на промяната в стратегията и предизборната реторика на най-голямата дясна партия.

Територия, която умело ще бъде заета от патриотите

и от удобно разположените в опозиция социалисти, чиято сила допълнително ще нараства от несъмнената слабост на каквото и да е правителство, сглобено от СДС и ДБГ.
Напъните за сформиране на кабинет на РБ-2 означава още отричане на новите политически реалности. Няколко от групите в този парламент практически нямат избиратели зад гърба си, и незачитането на тези промени ще създаде предпоставка за натрупване на сериозен протестен потенциал - особено в евентуални моменти на кризисни ситуации. Които от своя страна лесно могат да бъдат изкуствено предизвикани по линия на социално напрежение или кризи от рода на тази в Харманли. Което от своя страна би изпратила на дъното на рейтингите партиите и политиците, ангажирани с подобно управление.
Дори само тези аргументи биха били достатъчни. И тъй като неслучайно Бойко Борисов е едноличен лидер не само на ГЕРБ, а и на цялата българска политика, съм сигурен че това вече е направено. Останалото както винаги е шум в ефира и борба за телевизионно време, което в крайна сметка е прозаична част от политическата игра. И нищо повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай