Изборът на Райков ще успокои Европа

Изборът на Райков ще успокои Европа | StandartNews.com

Юрий Асланов, агенция "Афис"

Главната задача на служебното правителство е да организира свободни, честни и демократични избори. Рано е да се каже какви ще бъдат ролите и отговорностите на служебното правителство. Акцентът в първоначалните коментари ще бъде върху няколко странни, меко казано, избори на президента.

Има фигури в правителството, които очевидно нямат компетенции за предложените им постове. Президентът е начертал една много амбициозна програма за този служебен кабинет, който е с ограничен времеви мандат. Тази програма би могла да се изпълни, в резултат на някои законодателни инициативи и промени, които не е възможно да се направят, защото няма да има парламент. Акцентът върху малките и средни предприятия или изплащането на дълга на бизнеса, който надвишава неколкократно БВП на България, както и още някои странни идеи, които бяха обявени от президента, ме карат да се питам - дали това е възможно, или то не е възможно.

Остава съмнение за лобистки интереси, които ще бъдат застъпени в кабинета, защото има слени ресурси, които досега през парламентарната машина се били блокирани и не са могли да бъдат раздадени. Фигурата на премиера едва ли ще предизвика негативни настроения на улицата и вътре в България. Личността на Марин Райков е послание към Европа, че България ще се държи в европейската посока на развитие и ще запази конституцията си и ценностите си. Райков има добро име в Европа и е дипломат от кариерата си. Той ще бъде и външен министър и няма да бъде толкова ангажиран с вътрешните дела, а по-скоро ще се опита да успокои Европа.

(Пред агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай