Четвъртък,

Изборът на Райков ще успокои Европа

От: Failed to load user -
1853
Изборът на Райков ще успокои Европа
A
A
A

Юрий Асланов, агенция "Афис"

Главната задача на служебното правителство е да организира свободни, честни и демократични избори. Рано е да се каже какви ще бъдат ролите и отговорностите на служебното правителство. Акцентът в първоначалните коментари ще бъде върху няколко странни, меко казано, избори на президента.

Има фигури в правителството, които очевидно нямат компетенции за предложените им постове. Президентът е начертал една много амбициозна програма за този служебен кабинет, който е с ограничен времеви мандат. Тази програма би могла да се изпълни, в резултат на някои законодателни инициативи и промени, които не е възможно да се направят, защото няма да има парламент. Акцентът върху малките и средни предприятия или изплащането на дълга на бизнеса, който надвишава неколкократно БВП на България, както и още някои странни идеи, които бяха обявени от президента, ме карат да се питам - дали това е възможно, или то не е възможно.

Остава съмнение за лобистки интереси, които ще бъдат застъпени в кабинета, защото има слени ресурси, които досега през парламентарната машина се били блокирани и не са могли да бъдат раздадени. Фигурата на премиера едва ли ще предизвика негативни настроения на улицата и вътре в България. Личността на Марин Райков е послание към Европа, че България ще се държи в европейската посока на развитие и ще запази конституцията си и ценностите си. Райков има добро име в Европа и е дипломат от кариерата си. Той ще бъде и външен министър и няма да бъде толкова ангажиран с вътрешните дела, а по-скоро ще се опита да успокои Европа.

(Пред агенция Фокус)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички