Икономист: Има опасност от нов вид финансова криза

Икономист: Има опасност от нов вид финансова криза | StandartNews.com

Опасност от нов вид финансова криза има, а външните шокове, които могат да я породят, не бива да бъдат пренебрегвани. Това коментира преподавателят в катедра "Финанси" на Университета за национално и световно стопанство доц. д-р Виктор Йоцов в седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има поредица от кризи, различни по дълбочина и характер. Последната (от 2008 г. - бел. авт.) е най-ярка", заяви Йоцов и добави, че кризата възниква под въздействието на някакъв първоначален външен шок. Според него подобен външен шок днес не би могъл да дойде от ниската цена на петрола и като цяло - на суровините, и паричната политика на централните банки. Но добави, че покупките на активи за милиарди долари и играта с отрицателните лихвени проценти трябва да се наблюдават внимателно, защото не се знае как ще приключи. Йоцов каза и че сега в глобален план има военни конфликти, които могат да бъдат един вид катализатор, и предупреди за забавянето на икономиката на Китай. Той обърна внимание и на факта, че централните банки са изгубили способността си да провеждат активна парична политика и коментира, че маневрите за задвижване на световната икономика могат да се извършват по отношение на фискалната политика.
"Глобалните дисбаланси, които стояха в основата на кризата от 2008 г., така и не намериха разумно и устойчиво решение. Не е изключено да се прояви някаква криза, макар че нещата никога не се повтарят", коментира преподавателят.

Като пример за глобален дисбаланс Йоцов посочи, че в една част от света има натрупани големи спестявания, а в други части се трупат дългове. По думите му, финансовата криза от 2008 г. е струвала приблизително 25 трлн. долара, ако се направи изчисление само колко от потенциалния съвкупен БВП е бил загубен. Но ако се остойностят изгубените работни места, фалиралите предприятия и разходите на хората, изгубили своите жилища, загубите биха били много големи, подчерта Йоцов.

Седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай