Вторник,

Икономист: Има опасност от нов вид финансова криза

От: Failed to load user -
1269
Икономист: Има опасност от нов вид финансова криза
A
A
A

Опасност от нов вид финансова криза има, а външните шокове, които могат да я породят, не бива да бъдат пренебрегвани. Това коментира преподавателят в катедра "Финанси" на Университета за национално и световно стопанство доц. д-р Виктор Йоцов в седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има поредица от кризи, различни по дълбочина и характер. Последната (от 2008 г. - бел. авт.) е най-ярка", заяви Йоцов и добави, че кризата възниква под въздействието на някакъв първоначален външен шок. Според него подобен външен шок днес не би могъл да дойде от ниската цена на петрола и като цяло - на суровините, и паричната политика на централните банки. Но добави, че покупките на активи за милиарди долари и играта с отрицателните лихвени проценти трябва да се наблюдават внимателно, защото не се знае как ще приключи. Йоцов каза и че сега в глобален план има военни конфликти, които могат да бъдат един вид катализатор, и предупреди за забавянето на икономиката на Китай. Той обърна внимание и на факта, че централните банки са изгубили способността си да провеждат активна парична политика и коментира, че маневрите за задвижване на световната икономика могат да се извършват по отношение на фискалната политика.
"Глобалните дисбаланси, които стояха в основата на кризата от 2008 г., така и не намериха разумно и устойчиво решение. Не е изключено да се прояви някаква криза, макар че нещата никога не се повтарят", коментира преподавателят.

Като пример за глобален дисбаланс Йоцов посочи, че в една част от света има натрупани големи спестявания, а в други части се трупат дългове. По думите му, финансовата криза от 2008 г. е струвала приблизително 25 трлн. долара, ако се направи изчисление само колко от потенциалния съвкупен БВП е бил загубен. Но ако се остойностят изгубените работни места, фалиралите предприятия и разходите на хората, изгубили своите жилища, загубите биха били много големи, подчерта Йоцов.

Седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички