Игрите за кабинет са с поглед напред

Реформаторите също нямат шанс за правителство, следващата управляваща коалиция ще бъде по неволя

Игрите за кабинет са с поглед напред | StandartNews.com

Вече е ясно, че президентът Росен Плевнелиев ще връчи третия мандат за съставяне на кабинет на Реформаторския блок след отказа на ГЕРБ и БСП. РБ обаче няма никакъв шанс да направи правителство. Извънредните парламентарни избори вече са неизбежни. Най-вероятно те ще бъдат след около 5 месеца, според отредените срокове от Конституцията. От тази гледна точка всички ходове на основните политически лидери, включително и на президента Плевнелиев, някак си стават логически и си идват на място. Даден е мандат на Реформаторския блок. След това голяма част от хората, които ще бъдат ангажирани около този мандат, ще се влеят в първото служебно правителство, което ще бъде назначено от Плевнелиев. И всичко това ще бъде направено, за да се създадат условия за новия десен проект, който възниква и ще търси популярност.

По принцип партийно правителство винаги е по-добрият вариант от служебен кабинет за управление на страната. То носи съответната политическа отговорност и е много по-устойчив вариант. Но

партийно правителство ще имаме чак през април

следващата година.
Сегашното правителство в оставка би могло да остане още два месеца до встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев, но ГЕРБ, в лицето на неговия лидер Бойко Борисов, много активно искат да излязат от тази ситуация, защото смятат, че това им е неизгодно от гледна точка на предстоящите избори. При това положение трябва да бъде направено служебно правителство от президента Плевнелиев, пък макар само за около месец. Процедурата задължава Плевнелиев да го направи. А според мен той ще го направи и с цел определени политически кръгове да получат по-голяма легитимност и дивиденти.
Съвсем естествено е Борисов да каже, че ГЕРБ ще поеме отговорност да участва и оглави правителство след изборите, единствено ако бъде първа политическа сила. Това би казала и лидерът на БСП Корнелия Нинова.
В едно бъдещо правителство след предсрочните избори е възможно БСП да имат доминираща роля. Поне по предварителните нагласи в момента сред хората, има известен паритет между подкрепата за ГЕРБ и за социалистите и тя е някъде около 1 милион избиратели. Това значи, че и двете партии ще станат много трудно заобиколими за съставянето на кабинет от коалиция, в която те не участват. Моето лично мнение е, че най-накрая ще се стигне до широка коалиция, която

да бъде съставена от двете най-големи партии

и да се мине през такъв период, който да доведе до известна стабилизация на страната. Разбира се, това да се прогнозира отсега, е много предварително. Никой няма да тръгне сега да работи за този вариант от големите партии, т.е. ще има доста сериозна предизборна борба и след това, според мен, обаче обстоятелствата най-вероятно ще предопределят да се стигне до този вариант.
На новия политически проект на Радан Кънев и ДСБ му е малко времето, за да успеят да се наложат както като тези, идеология, политически лица. Това, което не знаем още е по каква система ще се проведат тези предсрочни избори. Не знаем какъв ще бъде новият Изборен кодекс, така че от него също могат да дойдат съществени изменения.
Дали Патриотите ще подкрепят Реформаторите в опита им за съставяне на кабинет в случая няма никакво значение, тъй като двете формации по никакъв начин няма как да стигнат до кабинет. Този парламент просто си е свършил времето. А центристки партии в следващия парламент, ако се запази някакъв пропорционален принцип в избирателната система, ще има. И това ще бъдат РБ, ПФ и разбира се, ДПС, плюс двете големи партии, които доминират в момента на политическата сцена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай