И пак: Не дойде ли време за "Български поток"?

И пак: Не дойде ли време за "Български поток"? | StandartNews.com

Неотдавнашната визита на турския премиер Ахмет Давутоглу в България се свързва от наблюдатели с очевидното желание на Турция да повлияе на българското правителство да не предприема стъпки за възобновяване на проекта за морски газопровод от Русия към България.

Изглежда активизацията на българските фактори и тяхната решителност по този въпрос сериозно е стреснала Турция. Заради напрежението в отношенията между Турция и Русия напоследък – след свалянето на руския самолет СУ-24 от турската военна авиация над Сирия - България има отново реален исторически шанс да осъществи идеята за морски газопровод и газов хъб във Варна.

България вече показа недвусмислената си позиция, не подписвайки в Еврокомисията писмото на няколко държави-членки на Европейския съюз, които настояха да се отмени реализацията на проекта "Северен поток 2". А сега настъпи времето и за конкретни действия, свързани с изграждането на газопровод, изгоден и за България. Сериозен сигнал за Русия би било довършването на работата по привеждане на българското енергийно законодателство в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС. При правителството на Пламен Орешарски миналата година работата по него зацикли, а законът бе стопиран на второ четене в парламента. Друго, което може да направи България, е да представи на Русия документите от Еврокомисията, където се посочват както вътрешните, така и външните газопреносни проекти, вече подкрепени от ЕК – сред тях е и газовият хъб "Балкан", за който вече имаме одобрение от Европа.

Проектът е отдавна готов, а ако морският газопровод от Русия бъде прокаран до Варна и се съедини там с газовия разпределител, който отдавна се опитва да прокара българското правителството, както и със съществуващата газопреносна мрежа на България, то всички правила на ЕС ще бъдат спазени. Големи обеми от газ ще тръгнат транзитно през страната ни и ще донесат значителен приход на икономиката ни. И така лелеяната цел на премиера Бойко Борисов, който говори от година за превръщането на България в балкански газов хъб, ще стане реалност.

Нужно е само инициативата за създаване на "Български поток" да бъде пренесена от чисто политическата плоскост на "работен терен" и да се направят няколко ясни практически стъпки – като тези, за които вече стана дума. Само конкретни стъпки, не декларации могат да направят от проекта – бил той "Български поток" или "Южен поток 2" - действителност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай