И чумата нагази в политиката

За хората в Странджа козичките не са евросубсидии, а част от семейството

И чумата нагази в политиката | StandartNews.com

В последните няколко дни, за моя изненада, се оказа, че у нас има повече специалисти по заразни и инфекциозни болести по добитъка, отколкото по футбол. Все си мислех, че е обратното. Но откакто и група партиоти с мотоциклети заявиха, че ще ходят да спасяват добитъка в Странджа, защото иначе не сме българи, започна да ми става малко тегаво.

Едва ли хората станаха по-малко ужасени, когато в Странджа се появи и соцлидерът Корнелия Нинова. Тя пропусна да яхне вълната с кравата Пенка, чието спасяване стана световна мисия. И сега реши да навакса с чумата по хайваните.

Няма да коментирам причината, поради която животните трябва да бъдат избити, тя е тема на специалистите. Моя тема е обаче как цялата Българска агенция за безопасност на храните изби значително количество добитък и едва след това обясни на хората какво се случва. Снимка на баба Дора, която плаче за козичките си, наречени с нежни имена, обиколи цял интернет. Другари еврокомсомолци от БАБХ, мислите ли, че тази баба ще влезе някога във вашия сайт и ще прочете поради какви европричини нейните козички трябва да бъдат евтаназирани? Или пък ще гледа парламентарния контрол, където министър Румен Порожанов разяснява какви компенсации ще бъдат дадени на селските стопани? По това време тя е по баирите със своите /неясно дали/ чумави кози. Стопаните, които кръщават животинките си с имена и ги гушкат, очакваха да им обясните това преди екзекуцията, спецове от БАБХ. Да го направите с толерантност и съпричастие към съдбата на хората, които не гледат нонстоп тъпите европейски правила, а просто си обичат животинките. Как и един експерт от Агенцията не отиде да се обяснява в Странджанско защо не просто им отнемат добитъка, а съсипват съдбите им. Фермерите протестирали, ще им възстановим щетите. Фермерите, които са получили евросубсидии, са едно, но онези истински хора от село, които преживяват живота си с овце, кози и крави, са съвършено друго.

Оказа се, че хората разбраха превратно много от решенията на БАБХ. Защото не бяха обяснени смислено.

Родиха се конспирации, че се обезлюдява Странджа

за да се заселят там виетнамци и молдовци. Че циганите ще продават закланите животни на пазара. Че властта се снабдява безплатно с месо. И това не е първият път, когато българска институция се издънва. Сега министърът на земеделието трябва да се обяснява с фермерите със закъснение, когато това е можело да стане много по-рано. Проф. Николай Слатински беше кръстил всичко това СПИН - тоест "Синдром на придобитата институционална недостатъчност". Смея да му опонирам, че не е придобита, а вродена. Чиновниците, които правят тази амалгама от чудеса, за да се сложат /уж/ на Евросъюза, нямат чувство за съпричастие към проблемите на хората, пострадали от евтаназията на животинки, които доскоро са възприемали като част от семейството си. Вместо това са решили със сталинистки размах да решат един проблем, без да дават обяснения.

Навремето имах прабаба, която отглеждаше като домашен любимец кокошка, наречена Марийка. Когато кокошката се появеше сама на улицата, съседите звъняха на майка ми: "Видяхме Марийка без Еленка /тоест без прабабата/". Семейството се задействаше и отиваше да провери какво се е случило с баба Елена. Кокошката беше част от семейството, почина от естествена смърт, без да я сготвим. Мисълта ми е точно за това, че за част от хората, които гледат кози и овце, тези животни не са евросубсидии. Те са част от живота им и дори негов смисъл. БАБХ явно не разбира това, защото

следва бюрократичните си правила

и потъпка всичко това с тъпи и неразяснени решения. Дори не се постара да им обясни защо го прави. Онези, които вземат евросубсидии, ще си получат компенсациите. Бабата, която плака, че ще заколят любимите й животни, ще го преживее - ами... не по европейски. Е, то и държавните институции ги тресе шап, ама БАБХ нехае. А можеше да се задейства и там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай