Събота,

Гръцкият номер няма да мине пред Брюксел

От: Администратор -
3866
Гръцкият номер няма да мине пред Брюксел
A
A
A

Гърция наложи жесток данъчен режим спрямо своите фирми, които правят бизнес с дружества от България. Според обнародваните на 21 март 2015 г. законови промени гръцките компании ще плащат 26% налог, който може да им бъде възстановен до 3 месеца, ако се докаже, че сделката е редовна и на пазарни цени. В списъка на държавите с преференциален данъчен режим освен България са включени още две страни от ЕС-Кипър и Ирландия, както и Гибралтар и Лихтенщайн. Финансовият министър Владислав Горанов вече изпрати протестно писмо до Еврокомисията, в което алармира, че данъчните промени в Гърция нарушават правилата в ЕС. "Стандарт" потърси коментари за скандалния ход на правителството в Атина и очакваните последствия.

Явно искат да откажат фирмите си от бизнес у нас, но това е пълна глупост

Лъчезар Богданов,
икономист

Не съм запознат с детайлите на данъчните промени в Гърция, но целта е ясна - няма да правите бизнес в България и не си регистрирайте фирмите в Сандански. Според мен обаче това не може да стане. Не мога да разбера как и на какво основание в Атина са решили да не се признават за данъчни цели разходите в полза на физическо или юридическо лице, регистрирано в държава с преференциален данъчен режим. Всъщност какво означава преференциален данъчен режим? Ние си имаме всички данъци, които има и в другите страни, но просто нашите са малко по-ниски. Явно има някаква дефиниция със списък и просто са сложили едни имена на държави, сред които и България. Но ние не сме с преференциален данъчен режим.

Държавата ни събира немалко данъци като дял от БВП, ако щете и като дял от разходите на работодателите за труд спрямо нетната заплата на работника. Така че според мен тези законодателни промени в Гърция генерално не могат да минат в Европейския съюз. Тази глупост е абсолютно недопустима. Това е за вътрешнополитическа консумация в Гърция и не може да се случи.

Самият факт, че държави като Германия и Франция натискат от много години страни като Ирландия, Естония и България да променят данъчното си законодателство, за да няма по-ниски данъци в някои страни, показва, че те, ако можеха, щяха отдавна да са го забранили. Защото това беше съвместимо с функционирането на ЕС и просто така да си решаваме, нямаше да натискат толкова за данъчна хармонизация. Очевидно определянето на ставките на подоходните данъци не е обща европейска политика и всяка държава си ги определя сама за разлика от акцизите. При тях има обща европейска политика, директиви, минимално ниво на ДДС и на акцизите и т.н. Затова ако някоя страна направи нарушение, друга държава може да предприеме съответните мерки. В случая това е някаква бомба, с която не знам какво се опитват да направят гърците.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички