Гръцкият номер няма да мине пред Брюксел

Гръцкият номер няма да мине пред Брюксел | StandartNews.com

Гърция наложи жесток данъчен режим спрямо своите фирми, които правят бизнес с дружества от България. Според обнародваните на 21 март 2015 г. законови промени гръцките компании ще плащат 26% налог, който може да им бъде възстановен до 3 месеца, ако се докаже, че сделката е редовна и на пазарни цени. В списъка на държавите с преференциален данъчен режим освен България са включени още две страни от ЕС-Кипър и Ирландия, както и Гибралтар и Лихтенщайн. Финансовият министър Владислав Горанов вече изпрати протестно писмо до Еврокомисията, в което алармира, че данъчните промени в Гърция нарушават правилата в ЕС. "Стандарт" потърси коментари за скандалния ход на правителството в Атина и очакваните последствия.

Явно искат да откажат фирмите си от бизнес у нас, но това е пълна глупост

Лъчезар Богданов,
икономист

Не съм запознат с детайлите на данъчните промени в Гърция, но целта е ясна - няма да правите бизнес в България и не си регистрирайте фирмите в Сандански. Според мен обаче това не може да стане. Не мога да разбера как и на какво основание в Атина са решили да не се признават за данъчни цели разходите в полза на физическо или юридическо лице, регистрирано в държава с преференциален данъчен режим. Всъщност какво означава преференциален данъчен режим? Ние си имаме всички данъци, които има и в другите страни, но просто нашите са малко по-ниски. Явно има някаква дефиниция със списък и просто са сложили едни имена на държави, сред които и България. Но ние не сме с преференциален данъчен режим.

Държавата ни събира немалко данъци като дял от БВП, ако щете и като дял от разходите на работодателите за труд спрямо нетната заплата на работника. Така че според мен тези законодателни промени в Гърция генерално не могат да минат в Европейския съюз. Тази глупост е абсолютно недопустима. Това е за вътрешнополитическа консумация в Гърция и не може да се случи.

Самият факт, че държави като Германия и Франция натискат от много години страни като Ирландия, Естония и България да променят данъчното си законодателство, за да няма по-ниски данъци в някои страни, показва, че те, ако можеха, щяха отдавна да са го забранили. Защото това беше съвместимо с функционирането на ЕС и просто така да си решаваме, нямаше да натискат толкова за данъчна хармонизация. Очевидно определянето на ставките на подоходните данъци не е обща европейска политика и всяка държава си ги определя сама за разлика от акцизите. При тях има обща европейска политика, директиви, минимално ниво на ДДС и на акцизите и т.н. Затова ако някоя страна направи нарушение, друга държава може да предприеме съответните мерки. В случая това е някаква бомба, с която не знам какво се опитват да направят гърците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай